In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Vergeer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Verlaat)
hart

4 personen hebben Gerrit Verhoeff in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerrit Verhoeff
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:zondag 21 maart 1920 te Giessendam
Overleden: zondag 30 april 1995 te Vleuten
Gecremeerd: te Nieuwegein
 
Adres:Molenstraat B 216
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Automonteur
 
Koffer van Gerrit Verhoeff waarmeer hij uit Kamp Amersfoort vertrok in augustus 1944 Foto van Gerrit Verhoeff uit de oorlogsjaren Transportkaart Gerrit Verhoeff vanuit Kamp Amersfoort (Bron: Kamp Amersfoort) Opnamekaart ziekenbarak Gerrit Verhoeff (Bron: Kamp Amersfoort) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 11 augustus 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1164
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Verhoeff is vrijgelaten: vrijdag 11 augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De naam van Gerrit Verhoeff is op 26 februari 2018 aan de website toegevoegd na informatie van zijn zoon Gé. Gé Verhoeff weet niet veel van het verhaal van de Merwerazzia, waarbij zijn vader is opgepakt. Wel had hij sinds 2004 een koffer van zijn vader in bezit. Met deze koffer zou zijn vader begin julli 1944 vanuit Kamp Amersfoort op transport naar Duitsland gaan, maar omdat hij op dat moment in de ziekenbarak van het kamp verbleef, ontsprong hij de dans. Een week later zou hij alsnog gaan, maar op de transportkaart staat dat hij ook op 14 juli 1944 niet vertrokken is. Hij blijft tot 11 augustus 1944 in Kamp Amersfoort en wordt er dan vrijgelaten. Hij keert terug naar Giessendam met de koffer. Die is altijd bewaard gebleven. In 2004 kreeg zoon Gé de koffer in bezit via één van zijn ooms, een jongere broer van zijn vader Gerrit. 

De koffer (zie foto op deze pagina) is op woensdag 21 februari 2018 overgedragen aan Kamp Amersfoort en zal daar tentoongesteld gaan worden. Het is een uniek exemplaar omdat op de buitenkant, naam en adres van de gevangene, maar ook het kampnummer en het blok duidelijk te lezen zijn. Aan de binnenkant bevat de koffer zelfs een inventarislijst van de inhoud. Zoon Gé weet dat de koffer in de zomer van 1944 door zijn vaders broers is gemaakt, want die waren namelijk timmerman van beroep. De koffer moest er komen op bevel van Kamp Amersfoort, zodat Gerrit er zijn kleding e.d. in mee kon nemen als hij op transport zou gaan.

Gé weet ook te vertellen, dat zijn vader automonteur was bij C.F. van Mill te Gorinchem. Toen hij daar aan het werk was, werd er in Gorinchem een razzia gehouden. Gerrit verstopte zich in een stoomketel van een auto en bleef daar 48 uur zitten. Hij durfde er niet uit te gaan en dat kon ook niet, want hij had een ladder nodig om er weer uit te kunnen klimmen. Toen hij hoorde dat er iemand aan de auto aan het werk was, heeft hij door op de wand te tikken laten weten dat hij er in zat en deze collega heeft hem eruit gehaald door een touw naar beneden te laten zakken.

Naschrift Anja van der Starre: In Gorinchem werd op 3 oktober 1944 een razzia gehouden, dit kan de razzia zijn waar Gé Verhoeff het over heeft.


Vorige persoon (J. Vergeer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Verlaat)