In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C.M. Rees) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Rietveld)
hart

5 personen hebben Cornelis de Rek in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis de Rek
Roepnaam: Kees
 
Geboren:dinsdag 18 juli 1922 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 11 november 1944 te Obhausen, Landkreis Querfurt
Herbegraven: dinsdag 21 december 1948 te Sliedrecht (Graf G 88, laag 1)
 
Adres:B 599
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Maathelper
 
Oorlogsgraf Kees de Rek te Sliedrecht (G 88, laag 1) Rouwadvertentie de heren Van den Heerik, De Rek en Van der Knaap Inschrijving Kees de Rek in het register van overlijden, gemeente Sliedrecht nr. 140/19-11-1946 Overlijdensakte Kees de Rek opgemaakte te Obhausen, nr. 46/1944 Kennisgeving overlijden Kees de Rek aan het gemeentebestuur van Sliedrecht Monument op het voormalige Friedhof in Schafstädt, onthuld november 2010 Artikel in de Mittel Deutsche Zeitung over de onthulling van het monument in Schafstädt, nov. 2010 Lijst van in Lager Schafstädt omgekomen gevangenen Oorlogsgraven van Kees de Rek en Jacob van der Knaap na de herschikking in jan. 2011 (www.ogs.nl) 'Endlich weiss ich, was mein Vater erlebte', artikel uit de Mitteldeutsche Zeitung d.d. 30 mei 2011 Officieel document van het 'Amt für die Erfassung der Kriegsopfer' Cornelis (Kees) de Rek 	Dodenherdenking 2020, roos op de oorlogsgraven van Cees de Rek en Jaap van der Knaap in Sliedrecht Administratiekaart Kees de Rek, PDL Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung van Kees de Rek Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Kees de Rek vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) De onthulling op "Totensonntag" 21 november 2010 van het monument in het Marianne-Blumenbecker-Park in Schafstädt
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: bij de Tolsteeg te Sliedrecht..
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1077
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis de Rek is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Nietleben, Lager
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
Plaats, kamp: Schafstädt, Lager
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 26 augustus 2013 doet Marinus de Rek, de jongere broer van Kees, zijn verhaal aan Wim van den Heerik uit Sliedrecht.

'Ten tijde van de razzia - 16 mei 1944 - was ik tien jaar, zodat ik het meeste hierover later heb meegekregen van wat mijn vader en moeder daarover vertelden. Kees werd die bewuste dag vroeg in de morgen opgepakt bij de Tolsteeg, waar hij met een collega grond aan het rijden was. Op dat moment was hij door werkgebrek niet meer bij scheepswerf Lanser werkzaam (In Amersfoort wordt als beroep opgegeven: maathelper; in de Duitse overlijdensakte is sprake van het beroep Erdarbeiter).

Toen Kees werd weggevoerd naar de Nederlands Hervormde Kerk kwam hij onderweg vader tegen, die op weg was naar zijn werk bij scheepswerf Lanser. Kees wees op zijn borstzak om vader duidelijk te maken dat hij zijn persoonsbewijs bij zich moest dragen.

Tijdens het verblijf van Kees in Kamp Amersfoort stuurde de gemeente Sliedrecht tussentijds ook nog een brief, met daarin de geuite verwachting dat Kees wel spoedig vrijgelaten zou worden. Op een gegeven moment kwam er bericht uit Amersfoort, dat er een koffer met kleding e.d. gebracht moest worden. Maar waar nu zo gauw een koffer gehaald? Er was vrijwel niets te krijgen. Vader heeft toen een koffer van triplex laten maken bij timmerman Van den Dool in Wijk C. Bij het afgeven van de koffer in Amersfoort werd gezegd: “Zet hem daar maar neer”, verder contact was niet mogelijk.

Kees keerde niet meer terug uit Duitsland. Hij overleed er, slechts 22 jaar oud, op 11 november 1944. Van de herbegrafenis herinner ik mij dat, toen wij op de begraafplaats aankwamen, er drie kisten bij de geopende graven stonden.

Verder weet ik van de razzia dat Aart Kop en Hannes Dekker, die bij ons in de buurt woonden, ook werden opgepakt. Hannes die op de boerderij van zijn vader werkte werd ’s morgens tijdens het melken onder de koeien vandaan getrokken. Aart Kop zou in een brief uit Duitsland aan zijn ouders hebben verteld dat Kees ziek was.

Vader sprak later bij de uitreiking van de onderscheidingen aan leden van het verzet: “Prins Bernhard komt medailles omhangen, maar onze jongen is de dupe”.

Over data gesproken: op de dag van de razzia, 16 mei, was mijn vader jarig. In 1946 kregen we op mijn verjaardag, 24 januari,  bericht van het Rode Kruis met de bevestiging van het overlijden van mijn broer'.


Vorige persoon (C.M. Rees) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Rietveld)