In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (F. Meijden) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.M. Mijnster)
hart

11 personen hebben Jan Marinus van Merkerk in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Marinus van Merkerk
Roepnaam: Jan
 
Geboren:vrijdag 14 oktober 1904 te Schoonrewoerd
Overleden: dinsdag 14 februari 1995 te Ede
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Spindermolen
 
Adres:D 42
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Gemeenteontvanger
 
Administratiekaart Jan van Merkerk, Kamp Vught Persoonlijke kaart Jan van Merkerk, Kamp Vught Administratiekaart Jan van Merkerk, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Jan van Merkerk, PDL Amersfoort Arrestatiekaart (voorzijde) Jan van Merkerk door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Jan van Merkerk door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 11 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Giessendam.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4424
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10398
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7326
 
Jan Marinus van Merkerk is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944

Vorige persoon (F. Meijden) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.M. Mijnster)