In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (W. Rijswijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Rikkers)
hart

Een persoon heeft Hendrik Rikkers in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik Rikkers
Roepnaam: Henk
 
Geboren:woensdag 17 januari 1898 te Hardinxveld
Overleden: zondag 4 februari 1979
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Kerkweg
 
Adres:
Woonplaats:
Beroep:Rijwielhandelaar
 
Arrestatiekaart (voorzijde) Henk Rikkers door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Henk Rikkers door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 11 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in zijn woning te Giessendam .
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4423
 
Hendrik Rikkers is teruggekeerd: donderdag 14 september 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar worden zijn persoonsgegevens geverifieerd en na een paar uur treuzelen wordt hij overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer. Dit bureau werd door de Duitse bezetter ook gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt voor de 20 andere gevangenen uit Sliedrecht, Hardinxveld en Giessendam op 13 juni 1944 overplaatsing naar Kamp Vught.

Hendrik Rikkers gaat niet naar Vught, omdat hij op 13 juni 1944 in het Zuiderziekenhuis verblijft. Er is een politierapport, maar dat levert geen uitsluitsel over de duur van de ziekenhuisopname, de tekst luidt alleen: "ontslagen 14-9-1944". 


Vorige persoon (W. Rijswijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Rikkers)