In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Groot) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Guys)
hart

Een persoon heeft George Charles Guermonprez in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: George Charles Guermonprez
Roepnaam: George
 
Geboren:zaterdag 26 mei 1885 te Kortrijk (B)
Overleden: dinsdag 10 mei 1955 te Dordrecht
Begraven: zaterdag 14 mei 1955 te Sliedrecht, Thorbeckelaan
 
Adres:Kerkstraat 12
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Hoofd Gemeentewerken Sliedrecht
 
Georg Charles Guermonprez Administratiekaart George Guermonprez, Kamp Vught Persoonlijke kaart George Guermonprez, Kamp Vught Administratiekaart George Guermonprez, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart George Guermonprez, PDL Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4638
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10373
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7420
 
George Charles Guermonprez is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944

Vorige persoon (C. Groot) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Guys)