In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (T.Y. Koesveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Kok)
hart

2 personen hebben Frans Cornelis Johan Hendrik Köhler in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Frans Cornelis Johan Hendrik Köhler
Roepnaam: Frans
 
Geboren:zondag 4 november 1894 te Herkingen
Overleden: donderdag 20 april 1967
Begraven: maandag 24 april 1967 te Hardinxveld-Giessendam, Krommegat
 
Adres:Rivierdijk A 382
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Hoofdonderwijzer
 
Persoonlijke kaart Frans Köhler, Kamp Vught Administratiekaart Frans Köhler, Kamp Vught Persoonlijke kaart Frans Köhler, PDL Amersfoort Administratiekaart Frans Köhler, PDL Amersfoort De heer Frans Köhler (tweede van links) met o.a. een leraar en lerares van de school waar hij hoofdonderwijzer was Frans Köhler Arrestatiekaart (voorzijde) Frans Köhler door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Frans Köhler door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 11 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Hardinxveld.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4421
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10396
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7303
 
Frans Cornelis Johan Hendrik Köhler is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Tot zijn overlijden woonde Frans Köhler in Boven-Hardinxveld, waar hij directeur van de openbare school was.


Vorige persoon (T.Y. Koesveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Kok)