In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (W.F. Klop) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Knaap)
hart

4 personen hebben Arie de Kluijver in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Arie de Kluijver
Roepnaam: Arie
 
Geboren:woensdag 13 januari 1926 te Sliedrecht
Overleden: donderdag 11 januari 1945 te Peres, Landkreis Borna
Herbegraven: dinsdag 8 november 1949 te Sliedrecht (Graf G 87, laag 2)
 
Adres:C 211
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Schippersknecht
 
Dodenherdenking 2020, roos op de oorlogsgraven van Arie de Kluijver en Gerrit de Bruin in Sliedrecht Anmeldung Lippendorf 19 Oorlogsgraf Arie de Kluijver te Sliedrecht (G 87, laag 2) Arie de Kluijver Rouwkaart Arie de Kluijver Overlijdensadvertentie Arie de Kluijver in de Merwestreek van 4 november 1949 Brief van Dienst Identificatie en Berging over herbegrafenis Arie de Kluijver te Sliedrecht Brief van de Oorlogsgravenstichting over plaatsing steen op het graf van Arie de Kluijver Briefkaart uit Böhlen van Arie de Kluijver aan zijn ouders, gestempeld september 1944 Dankbetuiging in de krant van familie De Kluijver na de herbegrafenis van zoon Arie Advertentie in Merwestreek november 1949 waarin herbegrafenis Arie de Kluijver wordt aangekondigd Stukje, waarschijnlijk uit de Kerkbode, over de dienst voor G. de Bruin, T. Ceelen en A. de Kluijver Stukje uit de Merwestreek van 11 november 1949 over herbegrafenis G. de Bruin, T. Ceelen en A. de Kluijver Brief d.d. 8 november 1949 van Burgemeester Winkler dat hij niet bij de herbegrafenis van Arie de Kluijver kan zijn Lijst (2) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Oorlogsgraven van Arie de Kluijver en Gerrit de Bruijn na de herschikking in jan. 2011 (www.ogs.nl) Lijst van te Borna overleden mannen (met daarop de Merwedegijzelaars Koesveld en De Kluijver) Overlijdensakte Arie de Kluijver, opgemaakt te Borna nr. 19/45 De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Arie de Kluijver aan de Molendijk 25 in Sliedrecht. Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Henk en Maartje de Kluijver met Anja van der Starre bij het leggen van de Struikelsteen voor Arie op 28 april 2018 Lijst met o.a. de namen van overleden Merwedegijzelaars in De Kippe, Kieritzsch en Peres Administratiekaart Arie de Kluijver in Kamp Amersfoort Registratiekaart Arie de Kluijver in Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1177
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Arie de Kluijver is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Het persoonlijke verhaal van Arie de Kluijver is mij in augustus 2015 toegestuurd door zijn broer Henk en zus Maartje.

‘Arie was in de tijd van de razzia van 16 mei 1944 schippersknecht. Door de oorlog en door de inbeslagname van het schip waarop hij werkte, was hij echter tijdelijk zonder werk. Om toch wat te verdienen was Arie bij melkboer Cees Koorevaar in dienst. Op de dag van de razzia hoorde hij bij een klant - op circa 500 meter van zijn ouderlijk huis aan de C 211 - wat er die dag speelde. Hij is toen in lichte paniek zo snel mogelijk naar huis gaan. Voordat er ook maar een plan gemaakt kon worden (bijvoorbeeld dat Arie zich ergens zou verstoppen), waren de Duitse soldaten al binnen. Voor de ogen van de hevig geschrokken aanwezige familie werd hij meegenomen en brachten ze hem naar het verzamelpunt bij de Nederlands Hervormde kerk. Later die dag werd Arie met lotgenoten naar het station gebracht voor transport naar Amersfoort. Onze vader moest enige tijd later wat kleding naar Kamp Amersfoort brengen. Dit kon hij aan de poort afgeven zonder dat hij zijn zoon mocht zien. De rest van de geschiedenis is bekend.

Het bericht van Aries overlijden kwam pas twee maanden na zijn dood op een vrij ontactische manier bij onze familie aan. Op een zaterdag in maart 1945 kwam onze zus Maartje (toen 12 jaar oud) iemand op de dijk tegen die het haar vertelde. Deze man was waarschijnlijk op de hoogte via Henk de Jong, een Sliedrechtse Merwedegijzelaar die als Sanitäter in de Duitse kampen De Kippe en Alpenrose werkzaam was. Hij verpleegde er vele jongens en administreerde de overleden gevangenen zorgvuldig op vellen papier. Op 11 januari 1945 noteerde hij het overlijden van Arie in Peres (24 km. ten zuiden van Leipzig) en hij heeft daar waarschijnlijk iets over naar huis geschreven. De man die mijn zus sprak had geen idee, dat onze familie nog niet van het overlijden van Arie op de hoogte was. In die onwetendheid begon hij hierover een gesprek met Maartje, die toen begreep dat Arie niet meer leefde. Met het nog onverwerkte verdriet van het overlijden van een andere broer drie jaar daarvoor (Piet, 13 jaar oud), is zij naar huis gerend om het droeve nieuws aan onze ouders te vertellen. De bevrijding van Nederland twee maanden later was derhalve voor onze familie moeilijk als een feest te zien'.

In de oorlog woonde Arie met zijn broers en zussen in het ouderlijk huis aan de Molendijk 25 in Sliedrecht. Daar heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig op zaterdag 28 april 2018 om 10.00 uur een Struikelsteen voor Arie gelegd. Loco-burgemeester Hanny Visser hield er een toespraak en Anja van der Starre deed dat namens de familie. Henk de Kluijver, een jongere broer van Arie reikte de steen voor zijn broer aan Demnig aan. Aries zus Maartje legde een witte roos.


Vorige persoon (W.F. Klop) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Knaap)