In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Berg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Berghe)
hart

2 personen hebben Steven Bergakker in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Steven Bergakker
 
Geboren:donderdag 6 december 1899 te Herwijnen
Overleden: zondag 30 april 1967
Begraven: te Ridderkerk, begraafplaats Vredehof
 
Adres:Van Lennepstraat 62
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kommies directe belastingen
 
Administratiekaart Steven Bergakker, Kamp Vught Persoonlijke kaart Steven Bergakker, Kamp Vught Persoonlijke kaart Steven Bergakker, PDL Amersfoort Administratiekaart Steven Bergakker, PDL Amersfoort Afschrift van de verklaring nr. 41 uit het proces-verbaal contra A. Leeuwestein, CABR dossier nr. 71158 Steven Bergakker
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4632
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10392
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7209
 
Steven Bergakker is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Jacob Verhoeven, agent van politie 1e klas te Sliedrecht, verklaarde in juni 1946 dat de NSB'er Adriaan Leeuwestein op 16 mei 1944 een lijst had opgemaakt van in Sliedrecht te arresteren mannen. Hieronder waren de heren Bergakker en De Heer. Klik op het pdf-bestand op deze pagina om de gehele verklaring te lezen. Overigens werd de heer Bergakker wel opgepakt en wist de heer De Heer te ontkomen.

 

 

 

 


Vorige persoon (P. Berg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Berghe)