In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (P. Harkema jr.) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Harrewijn)

Naam: Pieter Roelof Harkema sr.
Roepnaam: Piet
Geboren:Zondag 15 September 1892 te Uithuizermeeden
Adres:Rembrandtlaan 12
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Vakbondbestuurder
 
Boek Vught, Strafgijzelaar; Häftling No. 10387. Administratiekaart Pieter Harkema, Kamp Vught Persoonlijke kaart Pieter Harkema, Kamp Vught Administratiekaart Pieter Harkema, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Pieter Harkema, PDL Amersfoort
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch in de Rembrandtlaan 12, Sliedrecht.
 
Pieter Roelof Harkema sr. is teruggekeerd: Dinsdag 19 September 1944
 
Overleden: Zaterdag 2 Januari 1982 te Ede
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 16 mei 1944 worden in Sliedrecht zowel vader als zoon Harkema opgepakt. Pieter Harkema senior maakt deel uit van een groep oudere burgers, die in eerste instantie door de Duitsers wordt opgepakt na de aanslag van het verzet op de landwachters. Pieter Harkema jr. behoorde tot de grote groep gijzelaars in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar.

Beide groepen mannen worden verzameld bij de Grote Kerk in Sliedrecht. Aan het eind van de middag wordt het bevel tot vertrek van de oudere gijzelaars gegeven: zij worden naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam gebracht. Later die dag verhuizen ze naar het bureau van de rivierpolitie aan de Parkhaven. Op 13 juni 1944 gaat de groep mannen op transport naar Kamp Vught. Op 5 september 1944 wordt Kamp Vught ontruimd en wordt de groep overgebracht naar Kamp Amersfoort. Hier worden de mannen op dinsdag 19 september - twee weken na Dolle Dinsdag - vrijgelaten.

Over de periode in dit kamp heeft Harkema sr. in juli 1945 het boek Vught, Strafgijzelaar; Häftling No. 10387. geschreven. Hij weet dan nog niet dat zijn zoon niet meer uit Duitsland zal terugkeren. De laatste woorden van zijn boek krijgen daardoor een extra lading: 'Op den duur misschien zal het mogelijk zijn onze gevoelens van haat terug te drijven. Wij zijn Europeanen en geen wilde horden en wij weten, dat onze beschaving niet kan worden gebouwd op haat. Wij willen verder leven en werken als mensen, die deze naam waard zijn. Maar wij willen nooit weer zuchten onder de tirannie van Fascisme en Nationaal-Socialisme. Liever dood, dan ons te onderwerpen en ons geweten te bezoedelen aan het Hakenkruis. Wij willen werken en strijden in een Rechtsstaat, waarin gestreden kan worden voor Vrijheid, Welvaart en Beschaving voor allen'.


Vorige persoon (P. Harkema jr.) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Harrewijn)