In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (M. Hoek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Hoff)
hart

Een persoon heeft Abraham Frederik van Hoeve in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Abraham Frederik van Hoeve
Roepnaam: Frits
 
Geboren:dinsdag 4 december 1887 te Giessendam
Overleden: zaterdag 28 juli 1973
Begraven: te Baarn, begraafplaats Wijkamplaan
 
Adres:C 371
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Directeur gasfabriek Giessendam
 
Administratiekaart Abraham van Hoeve, Kamp Vught Persoonlijke kaart Abraham van Hoeve, Kamp Vught Arrestatiekaart (voorzijde) Abraham van Hoeve door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Abraham van Hoeve door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4633
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10386
 
Persoonlijk verhaal:
 

Opmerkelijk is dat op de administratiekaart van de heer Van Hoeve en de heer Harkema sr. hetzelfde gevangenenummer staat: 10387. Het correcte gevangenenummer van de heer Van Hoeve in Kamp Vught is echter 10386.

De heer Van Hoeve is op 22 juli 1944 vroegtijdig uit Kamp Vught vrijgelaten. Hij is dus niet - zoals de 20 andere gevangenen - later nog overgebracht naar Kamp Amersfoort. De reden voor de vrijlating van Van Hoeve is niet bekend, maar kan er kunnen twee redenen bedacht worden. Enerzijds kan Van Hoeve ziek zijn geweest (zoals dat ook op zijn persoonlijke kaart staat aangegeven); anderzijds kan de de gemeente om zijn vrijlating verzocht hebben vanwege het in stand houden van de gasvoorziening in Sliedrecht en Giessendam.


Vorige persoon (M. Hoek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Hoff)