In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (W.A. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hoftijzer)
hart

2 personen hebben Cornelis Adrianus Hofman in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Adrianus Hofman
Roepnaam: Cees
 
Geboren:dinsdag 26 juni 1883 te Sliedrecht
Overleden: woensdag 24 augustus 1955 te Dordrecht
Begraven: maandag 29 augustus 1955 te Sliedrecht, begraafplaats Thorbeckelaan
 
Adres:Dr. Langeveldplein 24
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Gemeentebode
 
Administratiekaart Cornelis Adrianus Hofman, Kamp Vught Persoonlijke kaart Cornelis Adrianus Hofman, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Cornelis Adrianus Hofman, Kamp Vught Legitimatiebewijs Cornelis Hofman Cornelis Adrianus Hofman Cees Hofman, gemeentebode voor het Sliedrechtse gemeentehuis Persoonsbewijs Cees Hofman, voorzijde Persoonsbewijs Cees Hofman, achterzijde Arrestatiekaart (voorzijde) Cornelis Hofman door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Cornelis Hofman door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4631
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10395
 
Cornelis Adrianus Hofman is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Plonie Nieuwendorp-Hofman is een dochter van Jacob Leenman Hofman (1919). Haar vader is niet bij de Merwederazzia opgepakt (als schipper voer hij waarschijnlijk buiten Sliedrecht op 16 mei 1944). Haar grootvader Cornelis Adrianus werd wél opgepakt op 16 mei 1944, hij was één van de oudere gijzelaars die via de politiegevangenis Haagscheveer te Rotterdam zijn overgebracht naar Kamp Vught.

Plonie was vier jaar toen haar grootvader stierf. Zij heeft weinig herinnering aan hem, maar volgens haar vader is haar grootvader na de oorlog nooit meer dezelfde geworden.


Vorige persoon (W.A. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hoftijzer)