In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (W.A. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hoftijzer)

Naam: Cornelis Adrianus Hofman
Roepnaam: Cees
Geboren:dinsdag 26 juni 1883 te Sliedrecht
Adres:Dr. Langeveldplein 24
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Gemeentebode
 
Administratiekaart Cornelis Adrianus Hofman, Kamp Vught Persoonlijke kaart Cornelis Adrianus Hofman, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Cornelis Adrianus Hofman, Kamp Vught Legitimatiebewijs Cornelis Hofman Cornelis Adrianus Hofman Cees Hofman, gemeentebode voor het Sliedrechtse gemeentehuis Persoonsbewijs Cees Hofman, voorzijde Persoonsbewijs Cees Hofman, achterzijde
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Heeft in kamp Vught gezeten.
 
Cornelis Adrianus Hofman is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944
 
Overleden: woensdag 24 augustus 1955 te Dordrecht
Begraven: maandag 29 augustus 1955 te Sliedrecht, begraafplaats Thorbeckelaan
 
Persoonlijk verhaal:
 

Plonie Nieuwendorp-Hofman is een dochter van Jacob Leenman Hofman (1919). Haar vader is niet bij de Merwederazzia opgepakt (als schipper voer hij waarschijnlijk buiten Sliedrecht op 16 mei 1944). Haar grootvader Cornelis Adrianus werd wél opgepakt op 16 mei 1944, hij was één van de oudere gijzelaars die via de politiegevangenis Haagscheveer te Rotterdam zijn overgebracht naar Kamp Vught.

Plonie was vier jaar toen haar grootvader stierf. Zij heeft weinig herinnering aan hem, maar volgens haar vader is haar grootvader na de oorlog nooit meer dezelfde geworden.


Vorige persoon (W.A. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hoftijzer)