In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G. Romijn) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Rover)
hart

2 personen hebben Petrus Adrianus de Rooij in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Petrus Adrianus de Rooij
Roepnaam: Petrus
 
Geboren:maandag 18 november 1892 te Oegstgeest
Overleden: december 1968
Begraven: zaterdag 28 december 1968 te Sliedrecht, begraafplaats Thorbeckelaan
 
Adres:Dijkstraat 8
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Winkelchef coƶperatie
 
Administratiekaart Petrus de Rooij, Kamp Vught Persoonlijke kaart Petrus de Rooij, Kamp Vught Persoonlijke kaart Petrus de Rooij, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Petrus de Rooij, Kamp Amersfoort Arrestatiekaart (voorzijde) Petrus de Rooij door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Petrus de Rooij door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4634
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10381
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7352
 
Petrus Adrianus de Rooij is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944

Vorige persoon (G. Romijn) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Rover)