In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Stuij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.J. Tienstra)
hart

4 personen hebben Cornelis Teeuw in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Teeuw
Roepnaam: Cees
 
Geboren:zaterdag 29 september 1881 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 22 september 1956
Begraven: woensdag 26 september 1956 te Sliedrecht, begraafplaats Thorbeckelaan
 
Adres:Dr. Langeveldplein 22
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:handelaar in aannemersmaterialen
 
Administratiekaart Cees Teeuw, Kamp Vught Persoonlijke kaart Cees Teeuw, Kamp Vught Administratiekaart Cees Teeuw, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Cees Teeuw, PDL Amersfoort Arrestatiekaart (voorzijde) Cornelis Teeuw door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Cornelis Teeuw door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4639
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10384
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7379
 
Cornelis Teeuw is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944

Vorige persoon (J. Stuij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.J. Tienstra)