In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (E. Wit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Zwets)
hart

7 personen hebben Marinus van Zessen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Marinus van Zessen
 
Geboren:woensdag 5 februari 1902 te Alblasserdam
Overleden: zondag 24 mei 1970 te Sliedrecht
Begraven: donderdag 28 mei 1970 te Sliedrecht, begraafplaats Thorbeckelaan
 
Adres:Merwestraat 21
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Caféhouder
 
Administratiekaart Marinus van Zessen, Kamp Vught Persoonlijke kaart Marinus van Zessen, Kamp Vught Administratiekaart Marinus van Zessen, PDL Amersfoort Persoonlijke kaart Marinus van Zessen, PDL Amersfoort Arrestatiekaart (voorzijde) Marinus van Zessen door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Arrestatiekaart (achterzijde) Marinus van Zessen door de Sicherheitsdienst te Rotterdam, mei 1944 Trouwfoto Marinus van Zessen en Machtilda Cornelia Dahmen, 7-6-1928 (Bron: Beeldbank regionaal archief Dordrecht)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in zijn woning te Sliedrecht.
 
Wordt op de dag dat hij is opgepakt weggevoerd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel te Rotterdam. Daar wordt hij verhoord en vervolgens overgebracht naar het Rotterdamse politiebureau aan het Haagsche Veer, dat door de Duitse bezetter ook werd gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten. Uiteindelijk volgt op 13 juni 1944 voor hem overplaatsing naar Kamp Vught.

Op de avond van 14 september 1944 (korte tijd na Dolle Dinsdag als men meent dat heel Nederland spoedig bevrijd zal zijn en er paniek onder de bezetters en aanhang uitbreekt) worden de gijzelaars onder druk van mevrouw Loes van Overeem, vertegenwoordigster van het Rode Kruis, vanuit Vught overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar worden zij na enkele dagen op 19 september 1944 vrijgelaten. Enige uitzondering hierop is Abraham van Hoeve die al eerder in Kamp Vught werd vrijgelaten.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4637
 
In kamp Vught ingeschreven onder gevangenenummer: 10394
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 7202
 
Marinus van Zessen is teruggekeerd: dinsdag 19 september 1944

Vorige persoon (E. Wit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Zwets)