In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (B.J. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Kreukniet)

Naam: Steven Gerrit van der Kreeft
Roepnaam: Gerrit
Geboren:Dinsdag 11 Juli 1922 te Schiedam
Adres:E 3
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kantoorbediende
 
Anmeldung Lippendorf 72 Oorlogsgraf Steven van der Kreeft te Sliedrecht (F 87, laag 1) Lijst (2) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Oorlogsgraf van Gerrit van der Kreeft na de herschikking in januari 2011 (www.ogs.nl) Gerrit van der Kreeft
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1093
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Steven Gerrit van der Kreeft is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Overleden: Zaterdag 9 December 1944 te Lippendorf, Landkreis Borna
Herbegraven: Maandag 3 April 1950 te Sliedrecht (Graf F 87, laag 1)
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 20 november 2014 mailt mevrouw De Jong-van der Wiel, een nichtje van de heer Van der Kreeft, het volgende:

'Mijn moeder was Wies van der Kreeft, de zus van Bartho en Gerrit van der Kreeft. Hun vader was stationschef in Sliedrecht. Het verhaal zoals ik dat van mijn moeder ken, is dat haar broers Bartho en Gerrit  vanuit de woonkamer boven het station zagen hoe de bij de razzia opgepakte groep mensen naar een gereedstaande trein werd afgevoerd. De jongens herkenden in die groep een paar vrienden, renden er naar toe en werden toen natuurlijk zelf ook opgepakt. Hun moeder, mijn oma dus, zag het voor haar ogen gebeuren en heeft daar grote shock van opgelopen. Mijn moeder heeft het evenmin goed kunnen verwerken, temeer daar zij degene was die uiteindelijk van het Rode Kruis bericht kreeg over het overlijden van haar broer Gerrit en zij dat droeve nieuws moest overbrengen aan haar ouders'.


Vorige persoon (B.J. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Kreukniet)