In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (B.J. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Kreukniet)
hart

4 personen hebben Steven Gerrit van der Kreeft in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Steven Gerrit van der Kreeft
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:dinsdag 11 juli 1922 te Schiedam
Overleden: zaterdag 9 december 1944 te Lippendorf, Landkreis Borna
Herbegraven: maandag 3 april 1950 te Sliedrecht (Graf F 87, laag 1)
 
Adres:E 3
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kantoorbediende
 
Anmeldung Lippendorf 72 Oorlogsgraf Steven van der Kreeft te Sliedrecht (F 87, laag 1) Lijst (2) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Oorlogsgraf van Gerrit van der Kreeft na de herschikking in januari 2011 (www.ogs.nl) Gerrit van der Kreeft Steven Gerrit van der Kreeft reikt de steen voor zijn oom en naamgenoot aan Gunter Demnig aan. De steen voor Steven Gerrit van der Kreeft met de witte roos er op, 7 oktober 2019. Struikelsteen voor Steven Gerrit van der Kreeft, 7-10-2019 gelegd nabij het station in Sliedrecht. Lijst met o.a. de namen van overleden Merwedegijzelaars in De Kippe, Kieritzsch en Peres Administratiekaart Gerrit van der Kreeft in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Gerrit vd Kreeft Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Gerrit van der Kreeft Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Dodenherdenking 2020, roos op het oorlogsgraf van Gerrit van der Kreeft in Sliedrecht
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1093
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Steven Gerrit van der Kreeft is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 20 november 2014 mailt mevrouw De Jong-van der Wiel, een nichtje van de heer Van der Kreeft, het volgende:

'Mijn moeder was Wies van der Kreeft, de zus van Bartho en Gerrit van der Kreeft. Hun vader was stationschef in Sliedrecht. Het verhaal zoals ik dat van mijn moeder ken, is dat haar broers Bartho en Gerrit  vanuit de woonkamer boven het station zagen hoe de bij de razzia opgepakte groep mensen naar een gereedstaande trein werd afgevoerd. De jongens herkenden in die groep een paar vrienden, renden er naar toe en werden toen natuurlijk zelf ook opgepakt. Hun moeder, mijn oma dus, zag het voor haar ogen gebeuren en heeft daar grote shock van opgelopen. Mijn moeder heeft het evenmin goed kunnen verwerken, temeer daar zij degene was die uiteindelijk van het Rode Kruis bericht kreeg over het overlijden van haar broer Gerrit en zij dat droeve nieuws moest overbrengen aan haar ouders'.

Op 7 oktober 2019 heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een Struikelsteen voor Steven Gerrit van der Kreeft geplaatst bij het station in Sliedrecht, waar de familie Van der Kreeft destijds woonde. Gerrits vader was namelijk stationschef. Bij de steenlegging waren kinderen en een kleindochter van de broer en zus van Gerrit van der Kreeft aanwezig.


Vorige persoon (B.J. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Kreukniet)