In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Hettema) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (N.C. Heukelum)
hart

4 personen hebben Jan Teunis van Heukelom in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Teunis van Heukelom
Roepnaam: Jan
 
Geboren:maandag 12 januari 1925 te Hardinxveld
Overleden: zaterdag 1 oktober 1994 te Hardinxveld
Begraven: woensdag 5 oktober 1994 te Hardinxveld, Spindermolen
 
Adres:Rivierdijk B 262
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Schippersknecht
 
Jan van Heukelom
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de dijk in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Teunis van Heukelom is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 29 april 2019 mailt Jan van Heukelom, zoon van Jan Teunis, mij met de volgende gegevens:

Mijn vader Jan Teunis van Heukelom geboren 12-01-1925 te Hardinxveld staat niet op de lijst met namen op uw digitaal monument, maar hij is wel opgepakt tijdens de razzia van 16 mei 1944. Hij heeft toentertijd op het schoolplein gestaan van de School met de Bijbel en is daarna afgevoerd naar kamp Amersfoort. Daar heeft hij circa 6 weken gezeten en is toen vrijgelaten. Zijn beroep was destijds schippersknecht en hij woonde aan de Rivierdijk B262 (nu nummer 746). Zijn vader, ook Jan Teunis van Heukelom, was toen parlevinker.

Na telefonisch overleg met Jan van Heukelom op 30 april 2019 heb ik de naam van zijn vader aan dit digitaal monument toegevoegd.

De reden dat veel van de opgepakte mannen die in Kamp Amersfoort zijn vrijgelaten (nog) niet op deze website staan, is dat er van hen geen registratie bewaard is gebleven. Ik moet het dus hebben van familieleden die de moeite nemen mij het verhaal van hun vader/opa te vertellen, waarna de gegevens als ze kloppend zijn met de feiten aan de site toegevoegd kunnen worden. 


Vorige persoon (J. Hettema) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (N.C. Heukelum)