In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vlies)
hart

13 personen hebben Marinus Visser in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Marinus Visser
Roepnaam: Marinus
 
Geboren:zaterdag 23 juli 1921
Overleden: zondag 15 september 1996
Begraven: woensdag 18 september 1996 te Sliedrecht
 
Adres:A 479
Woonplaats:Sliedrecht
 
Arbeidsongeschiktheidskaart van Marinus Visser; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Häftlingsgeldverwaltung van Marinus Visser Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Marinus Visser vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Marinus Visser, PDL Amersfoort Ziekenkaart Marinus Visser in Kamp Amersfoort Trouwfoto Marinus Visser en Adriana Albertina Fortuin, 22 juli 1948 Teus Visser met de koffer die zijn vader Marinus vanuit Kamp Amersfoort mee naar Duitsland nam Kaartje van Braunschweig rond 1900 met Luther Werke. Bron Wikipedia Luther Werke Braunschweig in mei 1945 gemaakt door de US Air Force. Bron: www.trolley-mission.de
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1061
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Marinus Visser is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Lager Bahnhofstrasse
Plaats, kamp: Emmerstedt, Lager Am schwarzen Berg
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Luther Werke
Plaats, plek: Emmerstedt bij Helmstedt, Oude glasfabriek
 
Persoonlijk verhaal:
 

De naam van Marinus Visser uit Sliedrecht is op 27 mei 2019 aan de namenlijst toegevoegd. Bij het vrijkomen in mei 2019 van de archieven van ITS Bad Arolsen zijn er enkele namen van jonge mannen aan het licht gekomen die wél bij de Merwederazzia van 16 mei 1944 zijn opgepakt, maar niet mee zijn gegaan op het reguliere transport van 6/7 juli 1944. Zij werden of geselecteerd voor een later transport (meestal vanwege ziekte, zoals in het geval van Marinus) of ze zijn voortijdig vrijgelaten. Marinus Visser was op 14 juli 1944 voldoende hersteld om alsnog op transport gegaan en werd in Duitsland tewerkgesteld bij de Luther Werke in Braunschweig.

Op 16 september stuurt één van de zoons van Marinus Visser een foto van de koffer die van zijn vader uit de oorlog bewaard is gebleven. Daarop staat vermeld: Lager im schwarze Berge, Helmstedt in Braunschweig. Hoogstwaarschijnlijk gaat dit om Lager am schwarzen Berg in Emmerstedt, waar ook Merwedegijzelaar Gerrit Vos verbleef. Ook hij ging pas op 14 juli 1944 op transport.

(AvdS)

 

Marinus Visser is op 22 juli 1948 getrouwd met Adriana Albertina Fortuin.


Vorige persoon (J. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vlies)