In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (B. Pijl) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Prins)
hart

9 personen hebben Cornelis Jan Prins in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Jan Prins
Roepnaam: Cees
 
Geboren:maandag 20 december 1920 te Werkendam
Overleden: zaterdag 20 juli 1985 te Geersdijk
Begraven: woensdag 24 juli 1985 te Middelburg
 
Adres:Biesbosch 71
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Landbouwer
 
Häftlingsgeldverwaltung van Cornelis Prins Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziekenkaart Cornelis Prins, Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 11 augustus 1944 Cornelis Prins (in de oorlog) Persoonsbewijs Cornelis Jan Prins, voorzijde Persoonsbewijs Cornelis Jan Prins, achterzijde Vrijlatingsbewijs uit Kamp Amersfoort van Cornelis Prins, voorzijde, d.d. 11 augustus 1944 Vrijlatingsbewijs uit Kamp Amersfoort van Cornelis Prins, achterzijde, d.d. 11 augustus 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1059
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Jan Prins is vrijgelaten: vrijdag 11 augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De naam van Cornelis Prins uit Werkendam is op 27 mei 2019 aan de namenlijst toegevoegd. Bij het vrijkomen in mei 2019 van de archieven van ITS Bad Arolsen zijn er enkele namen van jonge mannen aan het licht gekomen die wél bij de Merwederazzia van 16 mei 1944 zijn opgepakt, maar niet mee zijn gegaan op het reguliere transport van 6/7 juli 1944. Zij werden of geselecteerd voor een later transport (meestal vanwege ziekte) of ze zijn voortijdig vrijgelaten. Zie ook het verhaal van Piet Parel op deze site; Parel werd tegelijk met Cees Prins vrijgelaten.

Aanvulling van Ad Paans: De vader van Cornelis Prins kwam oorspronkelijk uit Sliedrecht. Cornelis is na de oorlog getrouwd met mevrouw P.J. Janse.

Dochter Annelies mailt in februari 2021 het volgende: "Pas onlangs heb ik de site over de Merwedegijzelaars ontdekt. Ook heb ik met veel belangstelling het boekje Merwedegijzelaars gelezen. Mijn vader hoorde ook tot deze groep. Hij is in 1985 overleden. Ik heb van hem heel weinig over deze periode gehoord. Toen mijn moeder in augustus 2020 is overleden heb ik bij haar documenten wel het een en ander gevonden. Vandaar mijn groeiende interesse. Ook zat bij deze documenten het vrijlatingsbewijs uit kamp Amersfoort". Foto en scans van het vrijlatingsbewijs en persoonsbewijs zijn inmiddels aan deze pagina toegevoegd. (AvdS)

 


Vorige persoon (B. Pijl) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Prins)