In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H. Trooyen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Uil)
hart

6 personen hebben Jan Hendrik van Tuijl in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Hendrik van Tuijl
Roepnaam: Jan
 
Geboren:zondag 3 juli 1921 te Hardinxveld
Overleden: donderdag 23 september 2004 te Dordrecht
 
Adres:Rivierdijk B 268
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Huisschilder
 
Jan van Tuijl
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis aan de Rivierdijk in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Hendrik van Tuijl is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Henk, een zoon van Jan van Tuijl, mailt op 24 februari 2020 het volgende:

"Mijn vader Jan had zich op de dag van de razzia onder het bed verstopt. De Duitsers zijn binnen geweest, maar vonden hem niet. Ze gingen weer verder, maar even later kwamen ze toch weer terug. Iemand moet hem verraden hebben; moet verteld hebben dat hij thuis was. Die tweede keer vonden ze hem dus wel en hebben ze hem meegenomen. Mijn vader had wel een vermoeden wie hem verraden moet hebben, maar hij heeft nooit een naam genoemd. 

 

Hij kwam in Kamp Amersfoort terecht en daar moesten de mannen uren in rijen staan. Sommigen hielden dit niet vol en vielen flauw. De huisarts van mijn vader heeft aan de leiding van het kamp een brief geschreven met de boodschap dat zijn moeder een zeer besmettelijke ziekte had, namelijk open TBC. Hierop werd mijn vader opgeroepen, de poort ging open en hij moest vertrekken. Naar huis. Dat zal ergens in juni 1944 geweest zijn". 

 

Jan van Tuijl is na de oorlog getrouwd met Pieternella (Nel) Blokland. Samen hebben ze zeven kinderen gekregen, drie zoons en vier dochters.

 

Naam van Jan van Tuijl op 24-02-2020 aan de namenlijst toegevoegd.


Vorige persoon (H. Trooyen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Uil)