In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (B. Keizer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (W.J. Kievit)
hart

4 personen hebben Hendrik Kesnich in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik Kesnich
Roepnaam: Henk
 
Geboren:zaterdag 2 oktober 1926 te Sliedrecht
Overleden: maandag 9 september 2013 te Bergen (NH)
Begraven: zaterdag 14 september 2013 te Bergen
 
Adres:B 44
Woonplaats:Sliedrecht
 
1. Voorzijde brief van mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium in Gorinchem 2. Achterkant brief van mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium in Gorinchem 3. Brief van rector gymnasium Gorinchem aan de SD inzake vrijlating Henk Kesnich d.d. 22 mei 1944 4. Voorzijde tweede brief van mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium in Gorinchem over haar zoon Henk. 5. Achterzijde tweede brief van mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium in Gorinchem over haar zoon Henk. 6. Voorzijde dankbriefje mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium te Gorinchem, d.d. 2 juni 1944. 7. Achterzijde dankbriefje mevrouw Kesnich-Hoogenboom aan de rector van het gymnasium te Gorinchem, d.d. 2 juni 1944. Rouwadvertentie Hendrik Kesnich
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het station van Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Hendrik Kesnich is vrijgelaten: vrijdag 2 juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Henk Kesnich zat in de oorlog op het gymnasium in Gorinchem. Zijn moeder, een weduwe, meldde op 20 mei 1944 middels een schrijven (zie foto 1 en 2) aan de rector, dat Henk op 16 mei om 07.00 op het Sliedrechtse station, op weg naar school, was gearresteerd. Tot 16.00 had hij met vele anderen op het kerkplein gestaan en was daarna naar kamp Amersfoort overgebracht. De Duitsers zeiden volgens haar bij het huisonderzoek, dat als hij thuis was geweest, niet meegenomen zou zijn, vanwege zijn jonge leeftijd (17).

Vervolgens, op 22 mei, schreef de rector van het gymnasium in het Duits aan de Sicherheitspolizei in Rotterdam of Henk vanwege zijn leeftijd niet vrijgelaten kon worden (zie foto 3).

Op 23 mei meldde de weduwe dat ze zondag 21 mei in Amersfoort was gaan rondvragen en daar de vrouw van de NSB-dokter van het kamp had gesproken. Die had haar verteld dat ze zich moest wenden tot de Sipo in Den Haag (zie foto 4 en 5). Op 26 mei schreef de rector daaraan.

Op 2 juni 1944 meldde de weduwe dat haar zoon, zij het flink verkouden en 3 kg afgevallen, weer thuis was en dankte ze de rector voor diens inspanningen (foto 6 en 7).

In 1946 slaagde Henk voor het examen. Hij is meester in de rechten geworden en directeur van de Rotterdamsche Bank, eerst in Gorinchem, daarna in Sliedrecht. Deze bank is opgegaan in de ABN-Amro.

De naam van Henk Kesnich is op 13 juli 2020 aan de namenlijst toegevoegd.


Vorige persoon (B. Keizer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (W.J. Kievit)