In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Deventer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Donk)
hart

9 personen hebben Hendrik van Dijk in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik van Dijk
Roepnaam: Henk
 
Geboren:woensdag 23 augustus 1922 te Velsen
Overleden: maandag 29 oktober 2012 te Hardinxveld-Giessendam
 
Adres:Nieuweweg 164
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Bankwerker
 
Hendrik van Dijk Werknemerskaart scheepsbouwwerf De Merwede Ausweis Henk van Dijk Persoonsbewijs Hendrik van Dijk, voorzijde Persoonsbewijs Hendrik van Dijk, binnenzijde
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch in de Nieuweweg 164, Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Hendrik van Dijk is vrijgelaten: vrijdag 19 mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Kleindochter Regina benadert me in september 2020 en schrijft het volgende:

"Als kleinkinderen hoorden wij weinig tot niets over de oorlog, maar naar aanleiding van een documentaire op tv vorig jaar op 4 mei bleef bij mij het besef hangen, dat het niet zo vanzelfsprekend was dat ik daar op dat moment op de bank zat. Geschiedenis heeft me altijd al geïnteresseerd en zeker de Tweede Wereldoorlog, maar je eigen familiegeschiedenis onderzoeken is anders. Confronterend en mooi tegelijk.

Ik heb veel verhalen mogen horen van mijn oom, maar niet alles van wat zich heeft afgespeeld is duidelijk. Mijn opa sprak niet tot nauwelijks over de oorlog zoals vele mannen waarschijnlijk niet deden. Pas op zijn sterfbed heeft hij een paar dingen verteld. Maar nooit in de verdieping. 

Mijn opa is op 16 mei 1944 's morgens opgepakt, waarna hij op een plein van een christelijke school op appèl heeft moeten staan. Tot hij samen met de andere mannen naar Kamp Amersfoort is gebracht. Daar heeft hij drie dagen vastgezeten. Hij is 's avonds vrijgelaten met een handjevol andere mannen, omdat zij werkzaam waren op scheepswerf De Merwede. Ze zijn vanuit Amersfoort naar verluid geholpen door het verzet/ondergrondse om weer thuis te komen. Mijn oom heeft me verteld dat opa schepen maakte voor de Duitsers (maar waar hij kans zag probeerde hij de boel te saboteren). Blijkbaar had de grote baas van De Merwede een goed woord gedaan en is hij daarom vrijgelaten. Dit is in ieder geval hoe mijn opa het ooit aan mijn oom verteld heeft".

De naam van Hendrik van Dijk is op 2 oktober 2020 aan de namenlijst toegevoegd.


Vorige persoon (P. Deventer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Donk)