In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Looij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.H. Lopik)
hart

Een persoon heeft Frederik Johannes Loomeijer in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Frederik Johannes Loomeijer
Roepnaam: Freek
 
Geboren:donderdag 6 januari 1921 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 25 mei 2001 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: te Algemene begraafplaats Neder-Hardinxveld, Spindermolen
 
Adres:A 343
Woonplaats:Sliedrecht
 
Freek Loomeijer 	Trouwfoto van Freek Loomeijer en Teuntje Ambagtsheer, 23 januari 1945
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op zijn werk bij scheepswerf Baars te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Frederik Johannes Loomeijer is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dochter Elly Lock-Loomeijer woont in september 2021 een lezing over de Merwedegijzelaars bij in Hardinxveld-Giessendam. Het verhaal wat ze te horen krijgt, maakt herinneringen los aan wat haar vader heeft meegemaakt.

In een telefoongesprek in januari 2022 vertelt mevrouw Lock het verhaal. Haar vader werkte in de oorlog bij scheepswerf Baars in Sliedrecht, waar hij op 16 mei 1944 bij de Merwederazzia werd opgepakt. Hij werd met de andere gijzelaars weggvoerd naar Kamp Amersfoort. Freek Loomeijer was destijds al verloofd met Teuntje Ambagtsheer, de vrouw met wie hij in januari 1945 zou trouwen. De verlovingsring wist hij tijdens zijn gevangenschap veilig te stellen, door hem in zijn mond te bewaren. Geertruida, de zus van Freek, ging iedere dag naar het station in Sliedrecht in de hoop haar broer daar op een dag weer aan te treffen. En dat gebeurde ook, Freek Loomeijer is hoogstwaarschijnlijk in mei of juni 1944 vrijgelaten. Er is namelijk geen registratie van hem bekend vanuit Kamp Amersfoort (dat gebeurde vanaf eind juni 1944).

De naam van Freek Loomeijer is op 31 januari 2022 aan de namenlijst toegevoegd.


Vorige persoon (A. Looij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.H. Lopik)