In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (C. Bezemer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Blokland)

Naam: Jan Biesheuvel
Roepnaam: Jan
Geboren:Zaterdag 25 Maart 1922 te Hardinxveld
Adres:Rivierdijk A 136
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Timmerman
 
Häftlingsgeldverwaltung Jan Biesheuvel uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen Transportkaart Jan Biesheuvel vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Gezinskaart met daarop het correcte adres van Jan Biesheuvel
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1137
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Biesheuvel is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Spergau, Spergau
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
 
Overleden: Donderdag 18 Maart 2004
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Persoonlijk verhaal:
 

Via Cor Bart, initiatiefnemer van de website over de gijzelaars uit Beverwijk en omgeving, verneem ik per mail in februari 2011 het volgende bericht: Jaap Epskamp (gijzelaar uit Beverwijk) heeft verteld dat Jan Biesheuvel uit Hardinxveld eerst naar Spergau is geweest met een groep van 50 mannen. Nadat kamp Spergau bij de bombardementen van 28 en 29 juli 1944 volledig vernield was, werden alle gevangenen van kamp Spergau waaronder de 50 Hollanders teruggebracht naar Schkopau. Op 20 augustus 1944 werd Jan en een groep bouwvakkers naar Zöschen gebracht om daar te helpen kamp Zöschen op te bouwen. Sinds begin augustus 1944 waren reeds een aantal Hollanders bezig met de opbouw. (Zie bijv. ook  http://razziabeverwijk.nl/persoon/159/arie-kooiman)

 

Op de documenten vanuit Kamp Amersfoort (oa transportkaart) staat een geboortedatum vermeld die niet correct is. Op de gezinskaart van de familie Biesheuvel is te lezen, dat Jan Biesheuvel op 25 maart 1922 geboren is en niet op 28 december 1919.


Vorige persoon (C. Bezemer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Blokland)