In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Kramer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (S.G. Kreeft)
hart

Een persoon heeft Bartho J. van der Kreeft in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Bartho J. van der Kreeft
Roepnaam: Bartho
 
Geboren:woensdag 17 februari 1926 te Schiedam
Overleden: zaterdag 10 december 1988 te Dordrecht
 
Adres:E 3
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Machinist
 
Anmeldung Lippendorf 21 Bartholomeus Johannes van der Kreeft Administratiekaart Bartho van der Kreeft in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Bartho vd Kreeft Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Bartho van der Kreeft Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1167
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Bartho J. van der Kreeft is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Bartho J. van der Kreeft is teruggekeerd: donderdag 19 juli 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 20 november 2014 mailt mevrouw De Jong-van der Wiel, een nichtje van de heer Van der Kreeft, het volgende:

'Mijn moeder was Wies van der Kreeft, de zus van Bartho en Gerrit van der Kreeft. Hun vader was stationschef in Sliedrecht. Het verhaal zoals ik dat van mijn moeder ken, is dat haar broers Bartho en Gerrit  vanuit de woonkamer boven het station zagen hoe de de bij de razzia opgepakte groep mensen naar een gereedstaande trein werd afgevoerd. De jongens herkenden in die groep een paar vrienden, renden er naar toe en werden toen natuurlijk zelf ook opgepakt. Hun moeder, mijn oma dus, zag het voor haar ogen gebeuren en heeft daar grote shock van opgelopen. Mijn moeder heeft het evenmin goed kunnen verwerken, temeer daar zij degene was die uiteindelijk van het Rode Kruis bericht kreeg over het overlijden van haar broer Gerrit en zij dat droeve nieuws moest overbrengen aan haar ouders'.

 


Vorige persoon (J. Kramer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (S.G. Kreeft)