In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P.A. Rooij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.C. Roverts)
hart

14 personen hebben Korstiaan de Rover in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Korstiaan de Rover
Roepnaam: Korstiaan
 
Geboren:donderdag 16 november 1922 te Hardinxveld
Overleden: woensdag 17 januari 1945 te Zöschen
Begraven: te Zöschen, Ehrenmal in het park
 
Adres:Rivierdijk B 324
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Schipper
 
Park met het gedenkteken te Zöschen Nederlands monument naast het Ehrenmal te Zöschen Rouwadvertentie Korstiaan de Rover, bron: Nooduitgave "De Nieuwe Giessenbode", 20 april 1945 Monument met namen te Zöschen. ook de namen van de hier omgekomen Merwedegijzelaars staan hierop Detail met namen op het monument te Zöschen, waaronder de namen van Korstiaan de Rover, Frans van der Meijden en Pieter Harkema Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in het park te Zöschen Transportkaart Korstiaan de Rover vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Korstiaan de Rover Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Korstiaan de Rover, PDL Amersfoort Korstiaan de Rover Gedenkteken in het park te Zöschen, foto Leendert van Houwelingen (november 2021) Gedenkteken in het park te Zöschen; foto Leendert van Houwelingen (november 2021) Ehrenmal te Zöschen met de foto van Korstiaan de Rover, foto Leendert van Houwelingen (november 2021 Nederlands monument naast het Ehrenmal te Zöschen met de foto van Korstiaan de Rover (foto Leendert van Houwelingen, november 2021) Detail met namen op het monument te Zöschen, de foto van Korstiaan de Rover is bij zijn naam geplaatst (foto: Leendert van Houwelingen, november 2021) Monument te Zöschen met foto en naam van Korstiaan de Rover (foto: Leendert van Houwelingen, november 2021), Plattegrond van de barakken, behorend bij het gedenkmonument en kamp in Spergau. Lijst met daarop de namen van drie Merwedegijzelaars die in de oorlog te Zöschen zijn overleden
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1213
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Korstiaan de Rover is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Spergau, ArbeitsErziehungsLager
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, BUNA-Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 
Maandag 15 november 2021 ontving ik een heel bijzondere mail van Leendert van Houwelingen, een kleinzoon van Cees de Rover, de broer van Korstiaan. Leendert schrijft:

"Tijdens een weekendje weg in Duitsland hebben mijn vader en ik de plekken bezocht waar mijn oudoom Korstiaan de Rover is geweest nadat hij tijdens de razzia van 16 mei is opgepakt. Het idee voor deze reis bestond al enkele jaren en werd de afgelopen maanden steeds concreter.

Via Schkopau en Spergau hebben we onze reis afgesloten in Zöschen. In deze plaats bevinden zich de gedenksteen en begraafplaats van vele dwangarbeiders, waaronder ook zeven Merwedegijzelaars. Korstiaan is op 22-jarige leeftijd in Zöschen overleden, waar hij ook begraven ligt. Het was indrukwekkend om hier te zijn, mede door de foto van Korstiaan die we naast de naam op de gedenksteen plaatsten. Dit maakte de verhalen die ik wel eens hoorde echter.“

Vorige persoon (P.A. Rooij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.C. Roverts)