In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Donk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (R.J. Doveren)
hart

10 personen hebben Peter Donk in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Peter Donk
Roepnaam: Peter
 
Geboren:dinsdag 5 oktober 1920 te Giessendam
Overleden: dinsdag 17 april 1945 te Dresden, Stadtkreis Dresden
Herbegraven: te Loenen, Ereveld Vak E 673
 
Adres:B 362
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Schipper
 
Anmeldung Lippendorf 3 Graf Peter Donk te Loenen, Ereveld Vak E 673 Overzichtsfoto grafveld Peter Donk te Loenen Transportkaart Peter Donk vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Peter Donk Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Representant Bernard achter de steen van Peter Donk tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 De steen van Peter Donk tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Administratiekaart Peter Donk in Kamp Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1129
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Peter Donk is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, BUNA-Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

Henk Donk is in 1934 is geboren als de jongste zoon in een gezin van 13 kinderen. Meneer vertelt het volgende over de Merwederazzia waarbij zijn broer Peter werd opgepakt:

“Ik was nog maar 10 jaar oud toen de razzia plaatsvond, dus heel veel kan ik me er niet van herinneren. Twee van mijn broers waren in ieder geval al ondergedoken, maar Peter was de ochtend van de 16e mei 1944 gewoon van plan om naar zijn werk in Schelluinen te gaan. Wij woonden destijds op de Buitendams in Giessendam Een schipper die bij ons in de buurt woonde, kwam ons waarschuwen, maar Peter dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ook omdat hij ooit ergens een NSB-speldje achterover had weten te drukken. Hij moest niets hebben van de NSB, maar hij dacht dat het hem bij moeilijkheden met de Duitsers wellicht zou kunnen redden. Hij droeg het die ochtend onder de kraag van zijn jasje. Maar helaas, daar heeft hij het niet mee gered. Hij werd weggevoerd naar het plein van de Koningin Wilhelminaschool en vandaar geloof ik naar het station. In ieder geval is hij in Kamp Amersfoort terecht gekomen.

Na de oorlog kregen we bericht van het Rode Kruis dat Peter in april 1945 in Duitsland was overleden. Ook volgde er een brief van iemand uit Apeldoorn die bij Peter in Dresden gezeten had. Daaruit begrepen we dat er bij een bombardement een voltreffer op de ingang van de schuilkelder waar ze in zaten was gekomen. Eigenlijk is hij dus overleden ten gevolge van een bombardement en dat terwijl de oorlog al op zijn eind liep.

Een jaar of vijf later is Peter herbegraven op de erebegraafplaats in Loenen. Mijn vader, een stille man, is er alleen heen gegaan. Mijn moeder was toen al ernstig ziek, dus ze kon niet met hem mee, maar hij wilde ook niemand van de broers of zusters mee. In hetzelfde jaar dat Peter is herbegraven is ook mijn moeder overleden.

Nogmaals, ik was nog erg jong toen. Ik kan me eigenlijk niet zo heel veel meer van mijn broer herinneren. Wel is er een foto, die denk ik kort voor de oorlog van Peter gemaakt is. Hij zat toen in dienst. Toen mijn vrouw en ik een keer in de buurt van Loenen op vakantie waren, zijn we naar Peters graf geweest. Het is daar erg mooi, dat geeft toch enige troost.”

Hardinxveld-Giessendam, 28 oktober 2019

Henk Donk is op 13 oktober 2021 overleden. Zijn dochter Annelies heeft in de periode daarna de foto van haar oom Peter gevonden in een familie-album en doorgestuurd om op het digitaal monument te laten plaatsen.


Vorige persoon (J. Donk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (R.J. Doveren)