In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Veld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Verhoeff)
hart

6 personen hebben Jan Vergeer in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Vergeer
Roepnaam: Jan
 
Geboren:vrijdag 27 mei 1921 te Giessendam
Overleden: zaterdag 28 september 1996 te Papendrecht
Begraven: woensdag 2 oktober 1996 te Papendrecht
 
Adres:Westeinde 137a
Woonplaats:Papendrecht
Beroep:Draaier
 
Werkplaatje Jan Vergeer van Büssing in Braunschweig Rouwkaart Jan Vergeer Jan Vergeer op 8 juni 1945 bij thuiskomst bij zijn moeder in Papendrecht Jan Vergeer gefotografeerd in Braunschweig op 3 februari 1945 Häftlingsgeldverwaltung Jan Vergeer Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Jan Vergeer vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Arbeidsongeschiktheidskaart van Jan Vergeer; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Administratiekaart Jan Vergeer in Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op onderduikadres in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1270
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Vergeer is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing Brandweer
 
Jan Vergeer is teruggekeerd: vrijdag 8 juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Voordat Jan Vergeer bij de razzia werd opgepakt, was hij al eerder in Duitsland te werk gesteld. Medio 1942 had hij in het kader van de 'Arbeitseinsatz' dwangarbeid in Berlijn moeten verrichten. Toen hij daar ziek werd, mocht hij na een verblijf van zes weken in een Berlijns ziekenhuis, met ziekteverlof naar huis (in Papendrecht). Hij besloot na die zes weken niet naar Berlijn terug te keren, maar onder te duiken bij zijn grootouders van moeders kant in Giessendam. Daar werd hij op 16 mei 1944 gearresteerd, tegelijk met zijn oom Wouter Koppelaar.

Elma, de dochter van de heer Vergeer, heeft haar vader vaak gevraagd of hij eens op wilde schrijven wat hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt, maar dat wilde hij niet. Over zijn verblijf in Berlijn vertelde hij wel eens iets, maar nooit over wat hij in de kampen meemaakte. Alleen dat hij in Braunschweig draaier en brandweerman is geweest. Elma Vergeer op 5 januari 2009 per mail: 'Mijn vader was huis- en kunstschilder van beroep. Toen mijn vader op een zolderkamertje bij zijn opa en oma Koppelaar in Giessendam ondergedoken zat, maakte hij onder zijn schuilnaam VERKO (samenstelling van Vergeer en Koppelaar, de naam van zijn moeder die ook als kunstschilder de kost verdiende) schilderijen. Op de transportlijst van Amersfoort naar Duitsland, staat dat mijn vader 'draaier' van beroep was. Hoewel hij wel degelijk had verteld, dat hij schilder was, werd hij met de mededeling "Ein Mahler ist nicht kriegswichtig, du wirst Dreher!" aan de draaibank gezet. Mijn vader keerde via België en Brabant (waar hij in de omgeving van de Wouwse Plantage bij een boerengezin enige tijd onderdak kreeg) op 8 juni 1945 in Papendrecht terug'.


Vorige persoon (J. Veld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Verhoeff)