In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (K. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schagen)
hart

2 personen hebben Gerrit Bastiaan Schaddelee in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerrit Bastiaan Schaddelee
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:donderdag 21 juli 1921 te Werkendam
Overleden: dinsdag 28 oktober 1980
Begraven: te Werkendam
 
Adres:Zagerij 16
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Landarbeider
 
De Vrijheidscourant, interview met zoon van Cees Paans, 5 mei 2005. Voor de volledig tekst zie Cees Paans in de namenlijst. Transportkaart Gerrit Schaddelee vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung G. Schaddelee vanuit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen Administratiekaart Gerrit Schaddelee, PDL Amersfoort Gerrit Schaddelee Arbeidsongeschiktheidskaart van Gerrit Schaddelee; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Ausweis Gerrit Schaddelee, Flugmotoren-Werke, Salzgitter Ausweis Gerrit Schaddelee (achterzijde), Flugmotoren-Werke, Salzgitter
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1084
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Bastiaan Schaddelee is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Gerrit Schaddelee wordt bij de razzia van 16 mei 1944 opgepakt en afgevoerd naar Kamp Amersfoort. In de vroege ochtend van 7 juli 1944 gaat hij op transport naar Duitsland. Op station Braunschweig worden alle mannen waarvan de achternaam begint met de letters S t/m Z uit de trein gehaald. De stad heeft zwaar geleden onder de dagelijkse bombardementen van de geallieerden. De groep gevangenen moet met hun koffers lopend naar Kamp Mascherode, dat is zo'n drie kilometer vanaf het station. De barakken van het kamp staan vlakbij de weg naar Braunschweig, de Salzdahlumerstrasse bij het ziekenhuis en tot voor kort de "Leutnant Müller Kaserne". Het eten in het kamp is slecht.

Op 10 april 1945 begint de beschieting van Braunschweig door de Amerikaanse artillerie. Na de zelfmoord van nazi-burgemeester Dr. Hans-Joachim Mertens onderhandelt de commissaris van politie, Dr. Erich Bockler, in het politiebureau met de vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger. Braunschweig geeft zich zonder verder geweld op 12 april 1945 om 2.59 uur over aan de tweede US Panzer divisie.

Gerrit Schaddelees echtgenote vertelt dat haar man weinig losliet over zijn verblijf in de kampen. "Ik weet dat hij heeft honger geleden en dat hij in Kamp Amersfoort weleens ternauwernood ontsnapt is aan mishandeling, maar verder was hij erg gesloten. Nadat hij bevrijd is, verbleef hij nog korte tijd bij een boer in Brabant, omdat de rest van Nederland nog niet bevrijd was".


Vorige persoon (K. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schagen)