In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Breejen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Breur)
hart

Een persoon heeft Adrianus Breur in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adrianus Breur
Roepnaam: Janus
 
Geboren:vrijdag 23 juli 1920 te Hardinxveld
Overleden: vrijdag 3 maart 2000
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Adres:Rivierdijk A 449
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:IJzervlechter
 
Anmeldung Lippendorf 1 Administratiekaart Adriaan Breur, PDL Amersfoort Transportkaart Adriaan Breur vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung van Adriaan Breur Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Janus Breur Janus Breur, rond oorlogstijd
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1274
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adrianus Breur is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

Maaike van Oord is een nichtje van Janus Breur (haar moeder Aaltje was een zus van Janus). Zij laat me in augustus 2020 het volgende weten: "Op de Facebookpagina van de Merwedegijzelaars zag ik op 23 juli tot mijn verbazing het verhaal van mijn oom voorbij komen. Ik had nooit eerder vernomen dat onze oom tijdens de Merwederazzia was meegenomen. Tegen mij als jongste in het gezin is er nooit iets over gezegd. Maar volgens mijn broer stond ome Janus op 16 mei 1944 ingerold in een vloerkleed in de kelder. Helaas hebben ze hem daar toch gevonden. Via Kamp Amersfoort ging hij naar Duitsland op transport. De angst die er in deze gezinnen was, moet verschrikkelijk zijn geweest."

Maaike heeft ook de foto's van haar oom aangeleverd (AvdS).


Vorige persoon (P. Breejen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Breur)