In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Biesheuvel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Blokland)
hart

3 personen hebben Aart Blokland in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Aart Blokland
Roepnaam: Aart
 
Geboren:zondag 27 juni 1920 te Hardinxveld
Overleden: maandag 23 januari 2006
Begraven: te Sliedrecht
 
Adres:Merwedestraat 66
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Schipper
 
Häftlingsgeldverwaltung Aart Blokland vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Aart Blokland vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 11 augustus 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1139
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Aart Blokland is vrijgelaten: vrijdag 11 augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Zoon Aart mailt in 2014: 'Het beroep van mijn vader was niet alleen schipper, zoals op de site staat.  Mijn vader deed bij zijn vader (mijn opa) ook nog diverse administratieve werkzaamheden. Mijn opa was makelaar in baggermateriaal dus: expertiserapporten schrijven en diverse andere zaken. Zij hielden kantoor op het woonadres Merwestraat 66 in Sliedrecht'. En later volgt er nog als aanvulling: "Mijn oudere broer Maarten Blokland meldt dat mijn vader Koopman in Schepen was ten tijde van de razzia van de Merwedegijzelaars en geen schipper zoals dit op de site staat vermeld, hij weet dit omdat bij de nalatenschap van mijn vader een paspoort vond uit die tijd waar mijn vaders beroep in stond. Mijn vader haalde of kocht Tjalken op en bracht die naar Sliedrecht en heeft die doorverkocht. Hij heeft wel een korte periode met een sleepbootje van mijn opa gevaren, alleen hoe lang dat geweest is weet mijn broer ook niet meer precies. mijn vader had dus twee beroepen". 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Aart Blokland op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend.


Vorige persoon (J. Biesheuvel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Blokland)