In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Blokland) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Blokland)
hart

2 personen hebben Cornelis Blokland in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Blokland
Roepnaam: Kees
 
Geboren:donderdag 20 september 1923 te Hardinxveld
Overleden: vrijdag 7 mei 1999 te Waalwijk
Begraven: te Besoyen
 
Adres:Rivierdijk B 335
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Kantoorbediende
 
Anmeldung Lippendorf 73 De speciaal voor Kees Blokland gemaakte koffer, die hij vanuit Kamp Amersfoort mee naar Duitsland nam Lijst met namen die Kees Blokland in bezit kreeg van te Lippendorf/Peres overleden Nederlanders Kees Blokland, net na de oorlog Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars "Overleven op een gifbelt vol hongerenden", artikel in het Noord Hollands Dagblad, 23-11-2019 Passage uit de 20-delige serie die Kees Blokland in 1946 voor De Merwestreek schreef over zijn verblijf in de Duitse kampen Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn Bladzijde 4 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Duitsland d.d. 6.7.1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1183
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Blokland is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

Cornelis Blokland verklaarde na de oorlog (in 1950) aan een medewerker van het Rode Kruis onder andere het volgende: 'Op 16 mei 1944 werd ik tijdens een razzia te Hardinxveld gearresteerd en overgebracht naar het K.L. Amersfoort, Block II. Mijn gevangenennummer was 1183. Eerst werden wij als gijzelaars behandeld, later als gevangenen. Op 6 of 7 juli 1944 werden wij, met een transport met naar schatting 600 tot 800 man naar Duitsland gedeporteerd. Een gedeelte van dit transport is in Brunswijk achtergebleven. Wij zaten in alfabetische volgorde in de trein en naar ik meen zijn de personen met de achternamen beginnende S t/m Z in Brunswijk gebleven. Het overige deel, waartoe ook ik behoorde ging door naar Schkopau in de omgeving van Merseburg. Daar zijn wij ongveer 14 dagen gebleven. Aldaar werden wij geregistreerd door de Gestapo. Door de Gestapo werden van hieruit speciale transporten 'vakmensen' als timmerlui en metaalbewerkers, naar andere kampen gezonden. Na 14 dagen werden wij verder getransporteerd naar een kamp te Lippendorf, bij Medewitzsch. Dit kamp lag ten zuiden van het fabrieksterrein van de Aktiengeschellschaft Sachische Werke te Böhlen. Wij waren daar Arbeits Erziehungs Häftlingen. In dit Lager zijn wij gebleven tot ongeveer de eerste helft van november 1944. Het kamp had de bijnaam "De Kippe". Bij ons transport is eerst gevoegd een transport uit Amersfoort, welke eerst in Espenhain geweest waren. Tevens werd bij onze groep een transport gevoegd, welke op 1 september uit Amersfoort vertrokken was. In de eerste helft van november 1944 werden wij overgebracht naar een kamp te Peres. Dit Lager, een barakkenkamp heette officieel "Alpenrose". Daar ben ik zelf gebleven tot de capitulatie van Duitsland, doch vlak daarvoor werden verscheidene transporten uit het Lager geëvacueerd, onder andere een transport van 60 man naar Dresden'.

Kees Blokland schreef in 1946 onder het 'pseudoniem' 8411 een feuilleton voor de lokale krant, waarin hij verslag doet van zijn belevenissen in Duitsland.


Vorige persoon (A. Blokland) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Blokland)