In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P.J. Boeren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Boon)
hart

4 personen hebben Gerrit Bohré in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerrit Bohré
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:vrijdag 16 november 1923 te Hardinxveld
Overleden: dinsdag 15 maart 1994 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Adres:Rivierdijk A 387
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Postbeambte
 
Het knaapje wat Gerrit Bohré uit Duitsland mee naar huis nam. Gerrit Bohré op latere leeftijd Brief van het Gewestelijk Arbeidsbureau Utrecht voor tewerkstelling in Duitsland van G. Bohré Vrijlatingsbewijs uit Kamp Amersfoort van Gerrit Bohré d.d. 6 juli 1944 Enveloppe van een brief van het thuisfront aan Gerrit Bohré in Kamp Amersfoort Brief van het Rode Kruis aan Gerrit Bohré kort na zijn vrijlating uit Kamp Amersfoort Kampnummer van Gerrit Bohré in Kamp Amersfoort in textiel (boven) en papier Häftlingsgeldverwaltung Gerrit Bohré Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Gerrit Bohré vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Jubileumzegel Kamp Amersfoort 2020, met daarop Gerrit Bohré (links naast de punt op de j van jaar). Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Bladzijde 4 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Duitsland d.d. 6.7.1944 Gerrit Bohré
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1107
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Bohré is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Ger, de oudste zoon van Gerrit Bohré, mailt op 31 juli 2009 het volgende: 'Mijn vader was over de oorlogstijd niet erg spraakzaam, maar ik weet wel dat hij in kamp Amersfoort heeft gezeten en daarna naar Duitsland werd overgebracht. Mij is helaas niet bekend in welk(e) kamp(en). Volgens familieleden werd hij tewerkgesteld bij de Duitse spoorwegen in de buurt van München, waar hij treinwissels moest bedienen. Zelf heeft mijn vader wel eens verteld dat hij wacht moest lopen langs een spoorlijn - vooral in de nacht - waarbij hij er een sport van maakte sigarettenpeuken op te sporen om daar vervolgens zelf een nieuwe sigaret van te maken. Zijn kampnummer staat ergens op een klerenhoutje (knaapje) welke nog in mijn bezit is. Mijn vader is in april 1945 bevrijd en heeft daarna zelf zijn weg terug naar huis moeten zoeken. Pas ver na 5 mei keerde hij in Nederland terug. Volgens een neef van mij had mijn vader bij zijn thuiskomst een kaalgeschoren hoofd en heeft hij zo ook examen gedaan.

Van de tijd voordat hij werd opgepakt weet ik dat hij wist van een overval door de ondergrondse op het gemeentehuis van Boven-Hardinxveld waarbij voedselbonnen of iets dergelijks buitgemaakt werden. Hij had daarin een passieve rol, namelijk het in de gaten houden van de omgeving en zo nodig alarm slaan. In die tijd woonde mijn vader met zijn ouders op de Buurt in Boven-Hardinxveld, op het postkantoor recht tegenover het gemeentehuis. Ook toen was hij overigens regelmatig langs het spoor te vinden: hij liep 's nachts wacht op het traject Dordrecht - Geldermalsen.

Willem Bohré, een oudere broer van mijn vader, ontsprong op 16 mei 1944 de razziadans, omdat hij die dag naar een begrafenis van een collega was'.

 

Naschrift AvdS: Aan de persoonlijke documenten van Gerrit Bohré te zien, is hij kort voor het transport naar Duitsland vrijgelaten uit Kamp Amersfoort (Entlassungsschein vermeldt de datum van 6 juli 1944). Zijn naam komt wel voor op de lijst, maar hij is dus niet daadwerkelijk meegegaan in de trein die op 7 juli 1944 vertrok. Hoogstwaarschijnlijk is Gerrit Bohré na zijn vrijlating begin 1945 opnieuw opgepakt of opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. In de Alblasserwaard zijn mij meerdere voorbeelden bekend van mannen die in januari 1945 zijn weggevoerd naar omgeving München/Dachau.

In april 2020 brengt Kamp Amersfoort in het kader van 75 jaar herdenken een jubileumpostzegel uit, waar de portretten van veel oud gevangenen op staan, waaronder de foto van Gerrit Bohré. Dat is best bijzonder, omdat Bohré bij leven postkantoorhouder te Boven-Hardinxveld is geweest.


Vorige persoon (P.J. Boeren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Boon)