In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Rijkers)
hart

2 personen hebben Teunis Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Teunis Rietveld
Roepnaam: Teun
 
Geboren:donderdag 23 oktober 1924 te Giessendam
Overleden: vrijdag 21 februari 1997
Gecremeerd: dinsdag 25 februari 1997 te Dordrecht
 
Adres:Buldersteeg 156
Woonplaats:Hardinxveld
 
Bas van der Starre (l) en Teun Rietveld (r) tijdens de herdenking van de razzia in Sliedrecht, 16 mei 1994 Merwedegijzelaars herdachten razzia, artikel uit Het Kompas d.d. 18 mei 1994, 2 Merwedegijzelaars herdachten razzia, artikel uit Het Kompas d.d. 18 mei 1994, 1 Teun Rietveld bij kranslegging bij plaquette in Sliedrecht, 16 mei 1994 Akte van bekwaamheid van Teun Rietveld, uitgereikt op basis van rapportcijfers Burg. Kleijwegt legt op 16 mei 1994 een krans bij de plaquette in Sliedrecht, rechts Teun Rietveld en Bas Egas Teun Rietveld in zijn tijd als student aan de kweekschool Rouwkaart Teun Rietveld
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de trein bij Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Teunis Rietveld is vrijgelaten: juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Teun Rietveld zit op de kweekschool in Dordrecht. Op dinsdag 16 mei 1944 wordt hij op weg naar school uit de trein gehaald bij station Hardinxveld en later die dag afgevoerd naar Kamp Amersfoort.

In verband met het naderende examen richt de directeur van de kweekschool herhaaldelijk verzoeken aan de kampcommandant te Amersfoort om Rietveld vrij te laten (er is immers een groot gebrek aan onderwijzers). Uiteindelijk wordt hieraan gehoor gegeven, maar Rietveld is dan al te laat voor het examen. Op basis van zijn goede rapportcijfers krijgt hij echter toch zijn 'Akte van bekwaamheid als Onderwijzer' uitgereikt. In de linkerbovenhoek van deze aktie staat de aantekening: 'T. Rietveld, in verband met zijn gevangenzetting als gijzelaar uitgereikt'.


Vorige persoon (H. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Rijkers)