In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (T. Ceelen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Dag)
hart

10 personen hebben Cornelis Colijn in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Colijn
Roepnaam: Kees
 
Geboren:zondag 9 november 1919 te De Werken
Overleden: maandag 12 januari 1987 te Nieuwendijk
 
Adres:Noord Brabantsche Kille 127
Woonplaats:Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 28 Kees Colijn (Bron: boekje Brabantse Merwedegijzelaars) Transportkaart Cornelis Colijn Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Cornelis Colijn Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Cornelis Colijn in Kamp Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: net voor de Kroonbrug in de Biesbosch .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1234
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Colijn is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Cornelis Colijn is teruggekeerd: juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

"Kees Colijn wordt 16 mei 1944 net voor de Kroonbrug in de Biesbosch opgepakt, hij werkte namelijk voor de firma Dubbeldam uit Drimmelen. Hij was riet aan het schoonmaken. Na zijn verblijf in Kamp Amersfoort wordt hij op transport naar Duitsland gesteld. Hij zit gevangen in de kampen Schkopau, de Kippe te Lippendorf en Alpenrose in Peres. In april 1945 wordt het kamp bevrijd door het Amerikaanse leger. Als hij vrij komt, keert hij deels liftend met vrachtauto's, maar voornamelijk lopend vanuit Duitsland naar huis terug. Zo komt Colijn terecht in Keizersveer waar de brug door het oorlogsgeweld vernield is. Als zijn ouders horen dat hij daar is, gaat zijn oudste broer Teunis Colijn met de fiets naar Hank/Keizersveer. Teunis vaart met een roeiboot naar de overkant en neemt Kees die verzwakt en sterk vermagerd is mee. Samen zijn ze naar huis gefietst. Piet Versteeg zat in hetzelfde kamp als Kees Colijn. Hij heeft destijds verteld dat Kees, toen hij gangwacht had, zijn zieke broer Chiel Versteeg een beker water gaf. Toen dit uit kwam, heeft Kees Colijn er vreselijk voor moeten boeten en een ongenadig pak slaag gekregen."

Naschrift Anja van der Starre: Dit laatste strookt niet met de feiten. De mannen waarvan de achternaam begon met de letter A t/m R zaten in kampen in de buurt van Leipzig (waaronder Kees Colijn). De mannen met een achternaam beginnend met de letters S t/m Z zaten in de buurt van Braunschweig. Het is dus niet aannemelijk dat Colijn en Versteeg in hetzelfde kamp in Duitsland hebben gezeten.


Vorige persoon (T. Ceelen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Dag)