In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (B.W. Groot) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.C. Guermonprez)
hart

6 personen hebben Cornelis de Groot in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis de Groot
Roepnaam: Kees
 
Geboren:vrijdag 1 februari 1924 te Sliedrecht
Overleden: woensdag 7 juni 2006
Begraven: maandag 12 juni 2006 te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Adres:Burg. Drijberplein 38
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Beambte
 
Anmeldung Lippendorf 4 Overlijdensadvertentie Kees de Groot Administratiekaart Cornelis de Groot in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Cornelis de Groot Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Cornelis de Groot Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Afschrift brief uit CABR dossier 109332-2 Lijst van de Karl Hennig Schufabrik te Groitzsch, met daarop de naam van dwangarbeider Kees de Groot
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de buurt van het Gemeentehuis Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1211
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis de Groot is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Cornelis de Groot is teruggekeerd: donderdag 14 juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Van de heer De Groot is een kaartje bewaard gebleven, dat hij bij thuiskomst (juni 1945) aan Hans Gutteling, een kameraad van de razzia in Beverwijk, stuurde. De tekst luidt:

Sliedrecht, 26 juni 1945

Beste Hans,

Ik heb je briefkaartje van 15 juni ontvangen en gezien, dat je behouden thuis bent aangekomen. Wij zijn een dag later uit Groitzsch vertrokken en over Weissenfels naar Naumburg gelopen, waar we van Monsieur hoorden, dat jullie een dag eerder daar geweest waren en weer verder gingen. Wij zijn in Naumburg gebleven, waar mijn broer een week later ook kwam. We zijn toen op transport gegaan en zouden in Leipzig een transport van 600 man ophalen, maar toen wij in Leipzig aankwamen, konden we uitstappen en we werden weer geheel opnieuw geregistreerd, waardoor we ook daar weer tien dagen moesten blijven, voordat we eindelijk op reis gingen. Die reis duurde vier dagen en nachten en we kwamen op Woensdag 14 Juni bij Vlodrop vlak bij Roermond over de grens, waarna we naar huis gegaan zijn. Toen we in Dordrecht van de Nijmegensche Boot stapten stond mijn vader heel toevallig op een ander bootje waarmee we samen naar huis gegaan zijn.

Nu Hans ik ga eindigen. Doe de groeten aan je ouders en je meisje (Ik heb het zondag uitgemaakt) van je vriend Kees

C. de Groot
Burg. Drijberplein 38
Sliedrecht

Noot:
In 2022 is in het digitaal archief van ITS Bad Arolsen een nieuw document gevonden, waaruit we kunnen afleiden dat Kees de Groot van 4 november 1944 tot 13 april 1945 werkzaam is geweest in schoenfabriek Karl Hennig te Groitzsch (nabij Leipzig). Op dit document staat dat hij toen in Lager Elsteraue verbleef.


Vorige persoon (B.W. Groot) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.C. Guermonprez)