In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (K. Dubbeldam) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Eekelen)
hart

3 personen hebben Leendert den Dunnen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Leendert den Dunnen
Roepnaam: Leendert
 
Geboren:dinsdag 28 september 1920 te Giessendam
Overleden: donderdag 28 september 1944 te Zöschen, Landkreis Merseburg
Begraven: te Zöschen, Ehrenmal in het park
 
Adres:C 351
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Arbeider
 
Park met het gedenkteken te Zöschen Rouwadvertentie Leendert den Dunnen, bron: "Rondom de Giessen", 15 juni 1945 Inschrijving Leendert den Dunnen in het register van overlijden, gemeente Giessendam nr. 25/26-6-1946 Nederlands monument naast het Ehrenmal te Zöschen Detail met namen op het monument te Zöschen, waaronder de namen van Leendert den Dunnen, Jan Hettema, Krijn de Ruiter en Klaas Görtemöller Monument met namen te Zöschen. ook de namen van de hier omgekomen Merwedegijzelaars staan hierop Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in het park te Zöschen Häftlingsgeldverwaltung Leendert den Dunnen Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Administratiekaart Leendert den Dunnen, PDL Amersfoort Transportkaart Leendert den Dunnen vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1185
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Leendert den Dunnen is NIET vrijgelaten
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op de transportlijst uit Amersfoort is als onjuiste geboortedatum 10 april 1922 vermeld. Uit de gegevens van het bevolkingsregister van de gemeente Giessendam blijkt dat dit 28 september 1920 moet zijn.


Vorige persoon (K. Dubbeldam) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Eekelen)