In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (B. Egas) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Eijkelenboom)
hart

2 personen hebben Leendert Egas in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Leendert Egas
Roepnaam: Leen
 
Geboren:maandag 22 januari 1923 te Hardinxveld
Overleden: vrijdag 8 december 2000 te Gorinchem
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Adres:Rivierdijk A 623
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Schipper
 
Administratiekaartje van Leen Egas uit Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung van Leen Egas Transportkaart van Leen Egas uit Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Leendert Egas
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1141
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Leendert Egas is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dochter Barbera Egas mailt in augustus 2023: "Als schipper op de Onderneming voer mijn vader Leen met zijn vader en zijn vijf jaar oudere broer heen en weer van Roermond naar Nieuw-Lekkerland. Grind laden in Roermond, lossen bij Betonfabriek Den Boer in Nieuw-Lekkerland. Van geslacht op geslacht zowel bij Egas als bij Den Boer.

Nadat mijn vader op 16 mei 1944 was opgepakt bij de Merwederazzia heeft meneer Albert den Boer, de directeur van de Betonfabriek, zich er voor ingezet dat mijn vader vrij kwam. Het argument was dat hij niet gemist kon worden aan boord, want dan kon er namelijk geen grind meer worden aangeleverd bij de Betonfabriek.

Mijn vader heeft de Onderneming later overgenomen van zijn vader. Zijn oudere broer kocht een ander schip:de Tweegebroeders. Samen zijn zij voor Betonfabriek Den Boer blijven varen."


Vorige persoon (B. Egas) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Eijkelenboom)