In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Elsenburg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.H.J. Everwijn)
hart

Een persoon heeft Dirk van Elzelingen in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Dirk van Elzelingen
Roepnaam: Dirk
 
Geboren:maandag 9 april 1923 te Werkendam
Overleden: woensdag 5 juni 1991 te Schagen
 
Adres:Hoogstraat 194
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Kantoorbediende
 
Anmeldung Lippendorf 68 Transportkaart Dirk van Elzelingen (met tikfout!) vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1110
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Dirk van Elzelingen is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, BUNA-Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

De onderstaande passage komt uit het boek Werkendam in oorlogstijd 1940 - 1945:

In het kamp Pulgar bij Leipzig was een Nederlander die Kapo was (kamppolitie). Hij hield toezicht op andere gevangenen van verschillende nationaliteiten. Waarschijnlijk bezat deze man een talenknobbel want hij sprak verschillende vreemde talen. In het kamp vergreep hij zich aan eigendommen van de arbeiders. Met een leuk smoesje beloofde hij de dwangarbeiders meer eten in ruil voor trouwringen en andere sieraden. In het begin kreeg men nog wel eens meer eten van hem, maar al gauw werden de extra rantsoenen ingehouden. Men was dan een ervaring rijker.

Dirk van Elzelingen uit Werkendam trok de stoute schoenen aan en vertelde deze gang van zaken aan de Gestapo. Tot opluchting maar ook tot verbazing van de gevangenen maakte de Gestapo een eind aan de praktijken van dit lid van de kamppolitie. Ze dwongen hem de van de gevangenen afgetroggelde sierraden enz. terug te geven, zodat ieder weer in het bezit kwam van zijn eigendommen. Vervolgens werd deze Kapo ontslagen en overgeplaatst naar een ander kamp. Net voor zijn vertrek mocht een ieder van de arbeiders hem bij de uitgang aftuigen. Een groot deel maakte daarvan gretig gebruik.

 

Op de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort naar Duitsland is de naam van Dirk van Elzelingen verkeerd getikt, namelijk Dirk van Ekelingen.


Vorige persoon (A. Elsenburg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.H.J. Everwijn)