In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (F. Golverdingen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Gort)
hart

5 personen hebben Albert Gort in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Albert Gort
Roepnaam: Albert
 
Geboren:donderdag 29 oktober 1925 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 11 april 1970
 
Adres:B 62
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Elekticien
 
Zogenaamde transportbrief d.d. 29 juni 1944 Vrijlatingsbewijs uit Kamp Amersfoort van Albert Gort d.d. 6 juli 1944 Albert Gort (l) en zijn vriend Ad Rietveld kort nadat ze in juli 1944 uit Kamp Amersfoort werden vrijgelaten (met kaalgeschoren hoofden, omdat ze aanvankelijk op transport naar Duitsland zouden gaan) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Administratiekaart Albert Gort in Kamp Amersfoort Transportkaart Albert Gort Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Albert Gort Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1083
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Albert Gort is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Albert Gort op het laatste moment nog is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland (en reeds kaalgeschoren), maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend. Dit geldt ook voor zijn vriend Ad Rietveld uit Sliedrecht, die eveneens bij de Merwederazzia werd opgepakt.

De vrienden zijn allebei op 6 juli 1944 vrijgelaten; kort daarna gaan ze samen op de foto.


Vorige persoon (F. Golverdingen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Gort)