In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Uil) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vergeer)
hart

5 personen hebben Joris in 't Veld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Joris in 't Veld
Roepnaam: Joris
 
Geboren:zaterdag 6 januari 1923 te Dubbeldam
Overleden: woensdag 21 december 2016 te Dordrecht
Begraven: te Dordrecht, Algemene begraafplaats aan de Zuidendijk
 
Adres:D 85
Woonplaats:Dubbeldam
Beroep:Landarbeider
 
Transportkaart Joris in 't Veld vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Joris in 't Veld Kamp Amersfoort Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Joris in 't Veld Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het land in de Biesbosch .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1154
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Joris in 't Veld is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Joris in 't Veld op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend.

Joris' dochters Loes en Jannette mailen op 17 april 2020 naar aanleiding van een artikel in AD/De Dordtenaar het volgende:
"Onze vader Joris in ’t Veld, nr. 1154, is op 16 mei opgepakt bij de vergeldingsrazzia in de Biesbosch waar hij aan het werk was als landarbeider bij Van de Pol. Onze vader was de oudste zoon uit een gezin van  15  kinderen. Ze hadden in die tijd een café aan de Oudendijk in Dubbeldam. Als de kinderen oud genoeg waren moesten ze in het café helpen of aan het werk op het land. Zo ook die bewuste dinsdag. De gevolgen zijn bekend.

In het nabijgelegen verenigingsgebouw “helpt elkander” waren Duitsers gestationeerd. Zij kwamen ook wel in het café. Via een hoger geplaatste Duitser heeft zijn vader het voor elkaar gekregen om Joris vrij te krijgen, met als argument dat hij thuis nodig was met een beroep in de ‘voedselvoorziening’.

Na het lezen van het stuk bij zijn naam begrijpen we dat hij er goed vanaf is gekomen, omdat hij al geselecteerd was voor transport naar Duitsland; Braunschweig / Süd Hannover, maar toch is vrijgelaten in Kamp Amersfoort.

Onze vader vertelde weinig over deze periode. In zijn laatste jaren wilde hij er rond de tijd van Dodenherdenking/Bevrijdingsdag wel eens wat over vertellen, bijv. over de beul van Amersfoort (Kotalla) en zijn hond. Maar meestal wilde hij er niet over praten. Waarschijnlijk ook omdat hen bij hun vrijlating ingeprent werd dat ze nooit mochten vertellen wat hen was overkomen, ander zouden er represailles komen.

Onze vader is een paar jaar na de oorlog getrouwd met onze moeder Helena van der Weijden en samen kregen ze dus twee dochters. Hij werd kruidenier en dit is hij zijn hele leven gebleven. Echt zo’n ouderwetse, die ’s avonds ook nog met een bakfiets langs de klanten ging. Heel zijn leven heeft hij keihard gewerkt; nooit stil gezeten Met 65 jaar met pensioen gegaan, waarna hij nog heel wat jaren met onze moeder van zijn pensioen heeft kunnen genieten. Hij is in december 2016 op 93-jarige leeftijd overleden".


Vorige persoon (P. Uil) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vergeer)