In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (D.W. Jumelet) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Kamp)
hart

3 personen hebben Jan Heinrich Kammeijer in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Heinrich Kammeijer
Roepnaam: Henk
 
Geboren:zaterdag 20 september 1919 te Winterswijk
Overleden: donderdag 19 juli 1979 te Papendrecht
Begraven: te Algemene begraafplaats Papendrecht, Admiraal de Ruijterweg 23
 
Adres:C (Buitendams) 313
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Tekenaar
 
Henk Kammeijer Woning aan de Buitendams 313 in Giessendam, waar Henk Kammeijer in de oorlog woonde
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de bus op weg naar zijn werk bij Aviolanda .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Heinrich Kammeijer is vrijgelaten: vrijdag 16 juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dochter Nannie Kammeijer bezoekt op donderdag 25 oktober 2018 Kamp Amersfoort om er de dagboekfragmenten die haar vader daar in mei/juni 1944 maakte te overhandigen. Aan de hand van deze gegevens is vastgesteld, dat Nannies vader Henk tot de groep Merwedegijzelaars behoorde. Hij werd op 16 juni 1944 vrijgelaten, hoogstwaarschijnlijk omdat hij als tekenaar onmisbaar was op zijn werk bij de Aviolanda te Papendrecht. Vrijdag 26 oktober 2018 heb ik via Kamp Amersfoort contact opgenomen met mevrouw Kammeijer en in overleg haar vader aan de namenlijst van deze website toegevoegd. (AS)

Nannie Kammeijer heeft de volgende aantekeningen gemaakt bij de dagverslagen van haar vader:

Mijn vader verbleef een maand in Kamp Amersfoort. Hij is tijdens een razzia in Giessendam samen met een groep collega's uit de bus, die hen naar vliegtuigfabriek Aviolanda in Papendrecht vervoerde, gehaald. Er gingen wel geruchten dat er razzia's zouden komen, maar de mensen die voor de vliegtuigbouw werkten zouden geen gevaar lopen. Niets bleek minder waar. Mijn moeder heeft hem die dag voor het laatst gezien op het plein van de ULO in Boven-Hardinxveld. Daar hebben de mannen tot 's avonds zes uur gestaan en toen zijn ze afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Al na enkele weken kwamen de eerste mannen naar huis, mijn vader kwam op 16 juni 1944 thuis. De buren brachten warm water, zodat hij snel in bad kon, dat was hard nodig. De voedselhulp van het Rode Kruis heeft hij nog lange tijd als een heel goede zaak gezien. Verder vertelde hij weinig over zijn verblijf in Kamp Amersfoort. Alleen aan Kotalla had hij slecht herinneringen: "Laat die maar zitten waar hij zit", zei hij altijd.


Vorige persoon (D.W. Jumelet) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Kamp)