In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (K.J. Hartingsvelt) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.M. Heijmans)
hart

Een persoon heeft Geert Hartog in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Geert Hartog
 
Geboren:zondag 17 augustus 1919 te Jutphaas
Overleden: vrijdag 1 november 1991 te Sliedrecht
 
Adres:Havenstraat 16
Woonplaats:Sliedrecht
 
Geert Hartog in mei 1944 Bericht dat de vrouw van Geert Hartog ontving over waar haar man in januar 1945 tewerkgesteld was. Registration Record (Medical Clearance Certificate) Geert Hartog, 31 mei 1945 Medical Clearance Certificate Geert Hartog Briefje aan de familie Hartog over verblijfplaats Geert Hartog tijdens Arbeitseinsatz
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar zijn werk .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Geert Hartog is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Zoon Floor mailt op 17 april 2020, dat zijn vader ook is opgepakt bij de Merwederazzia. Hij was op weg naar zijn werk hij scheepswerf 'De Merwede' in Giessendam. Ter hoogte van de kaai zou hij opgepakt zijn en via de Grote Kerk in Sliedrecht naar Kamp Amersfoort overgebracht. Waarschijnlijk omdat hij werkzaam was bij een scheepswerf die al voor de Duitsers werkte, werd hij daar eind juni 1944 vrijgelaten.

Een week voor de razzia was Geert Hartog getrouwd. Negen maanden later werd zoon Floor geboren. Daar was zijn vader niet bij aanwezig, omdat hij toen in Duitsland zat voor de Arbeitseinsatz. Hier moest hij in januari 1945 voor vertrekken. Hij kwam in eerste instantie in een kamp in de buurt van Dachau terecht. In juni 1945 keerde hij weer terug in Sliedrecht.

De naam van Geert Hartog is op 18 april 2020 aan de namenlijst op het digitaal monument toegevoegd.


Vorige persoon (K.J. Hartingsvelt) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.M. Heijmans)