Nieuws

Merwederazzia herdacht in Grote Kerk te Sliedrecht

Woensdag 16 mei 2018 vond er in de Grote Kerk in Sliedrecht een mooie en waardige herdenking van de Merwederazzia plaats. Speciale gasten waren de vele schoolkinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Sliedrecht. Burgemeester Van Hemmen sprak en een leerlinge las op voortreffelijke wijze een stukje voor uit het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman. Daarna een toespraak van Anja van der Starre en Kees Mijnster (93), een oud-gijzelaar. Hij werd op 16 mei 1944 opgepakt toen hij op weg was naar zijn werk en kwam zo in Kamp Amersfoort terecht waar hij later weer werd vrijgelaten.

Aansluitend op de herdenking legde mijnheer Mijnster samen met zijn dochter - en omringd door vele familieleden - een krans bij de plaquette aan de kerk.

Zeer veel dank aan de mensen van de Historische Vereniging Sliedrecht die deze herdenking hebben georganiseerd naar aanleiding van het onlangs verschenen boekje 'Helsluis'. Dit kon mede dankzij sponsoring van de HVS aan alle schoolkinderen van de groepen 7 en 8 in Sliedrecht worden uitgereikt.

Anja van der Starre | zaterdag 19 mei 2018, 11:34

Merwedegijzelaars gerepresenteerd op Ereveld vol Leven in Loenen

Op 4 mei 2018 vond Ereveld vol Leven plaats op de Erebegraafplaats in Loenen. Tijdens de herdenking Ereveld vol Leven worden de slachtoffers die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen op een unieke wijze gesymboliseerd. Bij een deel van de graven stond een representant (stand-in) van dezelfde leeftijd als het oorlogsslachtoffer. Om daarmee zichtbaar te maken dat er werkelijk bij iedere grafsteen levens horen van mensen zoals jij en ik.

Op de Erebegraafplaats liggen zes Merwedegijzelaars begraven: Barend de Bruin, Peter Donk, Willem van der Hoff, Teunis Koesveld, Bas de Ruijter en Pieter Schouten. Ook achter de gedenkstenen van deze op jonge leeftijd in Duitsland gestorven mannen stonden representanten. De representanten kenden de families van de slachtoffers niet, maar vonden het allemaal heel eervol voor zo'n anderhalf uur de plaats van de omgekomen gijzelaars in te nemen, terwijl bezoekers van het Ereveld langs liepen.

https://ereveldvolleven.nl/

Representant Arnoud achter de steen van Barend de Bruin tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Bernard achter de steen van Peter Donk tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Ramon achter de steen van Willem van der Hoff tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Danny achter de steen van Teunis Koesveld tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Sjaak achter de steen van Bas de Ruijter tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Pietjan achter de steen van Pieter Schouten tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018
Anja van der Starre | donderdag 10 mei 2018, 20:58

Struikelstenen voor drie Merwedegijzelaars gelegd op zaterdag 28 april 2018

Onder grote belangstelling heeft Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project Stolpersteine, in Sliedrecht op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2018 in totaal tien Struikelstenen gelegd. Op vrijdag voor de Joodse familie Simon den Hartog (5 stenen aan de Rivierdijk 414) en voor de Joodse onderduikkindjes Bertje en Marleentje Sanders (Hugo de Grootstraat 70).

Op zaterdag werden de stenen voor Arie de Kluijver (Molendijk 25), Pieter van Hemert (Parallelweg 8) en Teunis Ceelen (Stationsweg 198) gelegd. Van de meest naaste familie van Arie de Kluijver waren zijn broer Henk en zus Maartje aanwezig, van Pieter van Hemert zijn broer Adriaan en van Teunis Ceelen zijn jongste zus Greet. Daarnaast waren er ook behoorlijk wat neven en nichten en andere belangstellenden aanwezig. Loco-burgemeester Hanny Visser hield toespraken, Anja van der Starre en Maria Stam, bestuursleden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht, deden dat namens de families.

In 2017 werd er al een steen gelegd voor Klaas Görtemöller. In 2019 en 2020 zullen nog zeven andere uit Sliedrecht afkomstige Merwedegijzelaars een Struikelsteen krijgen bij het adres waar ze het laatst woonden.

De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Arie de Kluijver aan de Molendijk 25 in Sliedrecht. De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Pieter van Hemert aan de Parallelweg 8 in Sliedrecht. De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Teunis Ceelen aan de Stationsweg 198 in Sliedrecht.
Anja van der Starre | zondag 29 april 2018, 19:43

Kim Putters herdenkt Merwedegijzelaars in Kamp Amersfoort

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), heeft donderdag 19 april 2018 in Kamp Amersfoort stilgestaan bij de gevangenneming van de Merwedegijzelaars op 16 mei 1944. Putters verzorgde dit jaar een lezing bij de herdenking van Kamp Amersfoort, dat op 19 april 1945 werd overgedragen aan het Rode Kruis.

De mannen werden in eerste instantie verzameld in Sliedrecht bij de Hervormde Kerk en in Neder-Hardinxveld bij de School met de Bijbel. ,,Het zijn plekken waar ik al mijn hele leven langsloop, vaak in alle haast'', vertelt Putters die zelf uit Hardinxveld komt. Sinds hij op de hoogte is van wat zich in 1944 heeft afgespeeld, hebben ,,deze plekken voorgoed een andere betekenis'' en is Kamp Amersfoort ,,dichtbij gekomen''. Veel van zijn vrienden dragen dezelfde familienamen als die van de weggevoerde mannen. ,,Hun familiegeschiedenissen zijn vermengd geraakt met de mijne.''

De volledige toespraak van Kim Putters is hier terug te vinden of bekijk de volledige videoregistratie door Dick van den Berg.

Hun geschiedenissen zijn vermengd met de mijne, artikel in AD/Rivierenland dd 20-04-2018
Anja van der Starre | vrijdag 20 april 2018, 20:19

11 april 2018: uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia'

Woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan een oud-Merwedegijzelaar. Dit gebeurt in het Historisch Informatiecentrum in de Peulenstraat 243 in Hardinxveld-Giessendam. Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien.

Om de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith Brinkman voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht maken het mogelijk dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis ontvangen. De leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen het boekje cadeau. Overige belangstellenden kunnen het boekje na 11 april aanstaande kopen bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.

Boekje Helsluis, een verhaal over de Merwederazzia van Judith Brinkman (april 2018) Artikel uit Het Kompas over uitreiking boekje "Helsluis" d.d. 18-4-2018
Anja van der Starre | donderdag 15 maart 2018, 22:57
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »