Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 140 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Ik vergat zijn naam te vermelden.
Het gaat om Gerrit Visch uit Apeldoorn in juni 1944 naar Kamp Amersfoort gebracht vandaar naar kamp Alpenrose Peres Lippendorf
een paar dagen voor de amerikanen kwamen aan uitputting en geweld gestorven.
Gerrit Visch | maandag 2 november 2009, 00:33
Ik heb 3 jaar geleden het monument in Peres Lippendorf gevonden.
Mijn oom ligt hier in een massagraf.
Zijn naam staat op de bronzen plaat daar.
De familie is bijna allemaal overleden en heeft nooit van deze plaats geweten.Waarom was mijn oom in kamp Alpenrose? Wie heeft hem gekend?
Gerrit Visch | maandag 2 november 2009, 00:25
Beste mevrouw van der Starre,

Vond het vanmiddag, toen u en uw dochtertje het kamp Amersfoort bezochten, erg bijzonder wat u allemaal vertelde. Ik als medewerker loop bijna dagelijks tegen zulke verhalen als u vertelde aan en merk telkens weer dat het me heel veel doet. Het is dan ook het mooiste werk wat iemand mag/kan doen vind ik zelf. En dat zeg ik als medewerker, maar ook als nabestaande van 3 P.D.A gevangenen(opa en 2 oud ooms)waarvan nog altijd 1 oud oom vermist word. Hij werd bevrijd door de russen en meegenomen door hen richting de zoutmijnen in Siberie. Het laatste teken van leven dateerd alweer van 1956. Ook ik ben dus nog altijd op zoek naar antwoorden op de vele vragen die ik heb en merk dat dat niet meevalt. Ben pas 25 jaar bezig nu en omdat opa nooit wat kon vertellen en hij nu alweer 18 jaar geleden is overleden is ook mijn hoop nu gevestigd op het ITS in Arolsen. Ik hoop u snel weer te mogen begroeten en wens u veel succes met uw site en uw werk.

Groet,

Eddy
Eddy van der Pluijm | zondag 6 september 2009, 19:58
In 1944 is de broer van mijn schoonmoeder Jan Hendriks Volgens de overlevering met een nekschot om het leven gebracht. Volgens de familie in Buchenwald. Echter in de de officiele papieren staat Zoschen. Ook zou ene Henk Toxopeus ( een neef)in het kamp hebben gezeten. Is er mischien iemand die er meer van weet.
Bij voorbaat dank.
Gerda M T van der Laan - te Beek | woensdag 2 september 2009, 19:40
Hi Anja,

I wanted to thank you very much for all your efforts in building this website. My Grandfather was a prisoner in many of the same places as people mentioned on this site (Amersfoort, Bohlen/Lippendorf) and Espenhain. I recently went to visit Bohlen and thanks to the pictures on your site I was able to find the memorial to the Dutch prisoners that suffered and died in the camp there.

I am currently working with my grandfather to preserve some of the stories about his experiences in these camps. I have been able to find some information about the camp in Bohlen but very little about the camp in Espenhain. If anyone has any more details about the camp in Espenhain, please let me know.

Thanks,
Neil
Neil Van Seters | woensdag 29 juli 2009, 00:50
Hallo Anja,

Referende aan het mooie geschreven stuk op de website, wil ik je namens mijn ouders M.A. de Ruijter uit Veghel, heel hartelijk bedanken voor je geweldige inzet!
Wat een geluk dat ik uiteindelijk in mijn zoektocht voor mijn vader cq mijn moeder dankzij jou zover ben gekomen!
Wat zou het toch mooi zijn, als op zijn vragen die hij al zolang heeft
op 91 jaar leeftijd hier nog antwoord op kan/mag krijgen!
Wat geweldig dat jij het initatief met o.a. deze tentoonstelling genomen hebt voor wat voor vele mensen een giga impact heeft (gehad)!

We hopen en zeker weten jij ook dat er respons op de oproepen komt, dat zou toch echt geweldig zijn! Tevens nog mijn complimenten voor de tentoonstelling!!!!
Heel veel succes, Monique Rutten
Monique Rutten | vrijdag 12 juni 2009, 16:38
hallo anja.
mijn vader was jan brondijk, 1 van de groningers die in april 1944 uit de bus is gehaald in
winsum na een aanslag op luitje keijer en via groningen in amersfoort kwam, en daar deze
groep tegen kwam samen met de beverwijkers.
vandaar op het transport gezet naar o.a. lippendorf en peres.
mijn vader die op 9 juli 2001 overleden is sprak er regelmatig over, maar het hele verhaal
las ik later in zijn dagboek. naar mate de jaren verstrijken komen er meer vragen en dank zij deze site en die van de beverwijkers krijg ik toch nog steeds meer antwoorden.
het is jammer dat er niet een site is van de groningers om dit verhaal compleet te maken.
henk brondijk | zondag 31 mei 2009, 12:36
Toevalig ontdekte ik dit Monument en ik ben zeer bewogen. Ik herinner me de razzia nog zeer goed en ook het verdriet van de mensen. Ik was acht jaar en heb nooit he volle verhaal gehoord, maar ik kende vele van de jongens, speciaal de De Ruyter jongens. Ook herinner ik me de aankomst van het hospitaal schip op het veer in Boven Hardinxveld waar een van de jongens aan wal werd gedragen na de oorlog. Wat mooi werk van de Anja. Ik heb het idea voor een digitaal monument doorgegeven aan mijn plaatselijke veteranen organisatie die heel enthousiast zijn om iets dergelijks the doen voor hun jonge mannen die ook voor Nedrlands vrijheid vochten.
Barbera Moret | zaterdag 21 februari 2009, 05:08
Heel toevallig kwam ik via google de site tegen van de merwedegijzelaars.
Mijn vader Pleun den uil was toen ook een van de gevangenen.
Hij heeft het altijd moeilijk gevonden om er over te praten wat die in het kamp heeft mee gemaakt. Als die wel eens wat vertelde waren dat vreselijke verhalen om aan te horen.
Ook spraak die wel eens over de kampbewaarde Kortello hoe die tekeer ging tegen gevangenen en hoe ze werden behandelt.
Helaas is mijn vader op 29 februari 2008 overleden.

Anja wat goed dat je deze site ben begonnen ik lees ook dat je probeert een mini expositie over de merwedegijzelaars te organiseren. Mocht deze er komen dan ga ik deze zeker bezoeken.
Ook zal ik eens informeren bij mijn moeder of wij thuis nog foto’s hebben van die tijd.

Met vriendelijk groet
Jaap den uil
jaap den uil | donderdag 19 februari 2009, 19:39
Geachte meneer, mevrouw,

Langs deze weg tracht ik iets te weten te komen over mijn Oom Piet (ik ben naar hem vernoemd). Ben al jaren op zoek naar de plek waar hij vermoord is. Hij was koerier, werd opgepakt. Van Arnhem naar Amersfoort gestuurd, vervolgens naar Bohlen (met een Umlaut), onstnapte naar het schijnt, werd opgebracht naar het politiebureau in Leipzig en vandaar naar Zoschen gestuurd. Werd vermoord door uitputting, leefde in een tent volgens een ooggetuige. Hij was begin 20 of iets jonger, leerling slager, woonde in Den Haag. Welke blaadjes hij rondbracht - onbekend. Opgepakt in de trein? Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie kon mij destijds niet verder helpen. Merk nu dat er veel sites zijn en misschien kom ik zo nog zijn laatste rustplaats te weten.

Hoogachtend, Pieter van Hoek.
Pieter van Hoek | woensdag 28 januari 2009, 22:57
4 Mei 2008. Ome Krijn de Ruiter je bent en blijft in onze gedachten.

Je nichtje Lenie Glijn - Koppelaar
Lenie | zondag 4 mei 2008, 18:18
Beste mensen,
Ik wist niet dat deze site bestond, totdat ik vandaag op Merwe-TV er iets over zag en hoorde. Goed dat deze site er is om de herinnering levend te houden en we het maar nooit zullen vergeten. Ik heb trouwens weleens gehoord dat er van de gijzelaars een paar zijn vrijgelaten voordat men werd afgevoerd. Zou dit te achterhalen zijn ?
Hartelijke groet,
Henk
Henk Kraaijeveld | dinsdag 29 april 2008, 20:40
Geachte Heren en Dames,

Mijn vader ,Pieter Breman, heeft in de oorlog 2 jaar lang dwangarbeid moeten doen in Christianstadt voor de Dynamit Aktien Gesellschaft.
Ik zou graag in contact willen komen met mensen die daar ook dwangarbeid moesten doen,of met mensen in contact komen die Familie hadden die daar in Christianstadt,Duitsland dwangarbeid moesten doen.
Bij voorbaat vriendelijk dank.

Hoogachtend,

H K J Breman(Harry)
Timorstraat 70
8022NE Zwolle
H K J Breman | woensdag 5 maart 2008, 16:39
Naar aanleiding van een tatoeage op de linkerbovenarm van mijn vader, Lippendorf 1943 ? ben ik gaan zoeken en kwam deze fantastische website tegen. Mijn vader had de Belgische nationaliteit. Toch een zeer goede indruk gekregen van de gebeurtenissen en de omstandigheden. Mijn complimenten voor deze website. Ik hoop op deze manier ook extra informatie te kunnen krijgen of te geven.
Ronny Verbraeken | zondag 10 februari 2008, 21:33
hallo

Ik ben op zoek naar meer informatie over mijn opa, hij was dan wel niet een van de merwede gijzelaars maar wil het toch hier proberen omdat dezelfde kampen waar hij geweest is veel genoemd zijn. Mijn opa heette Jan Hendriks geboren 22-05-1911 in gieten, getrouwd met fennechien louwres en had 4 kinderen jan, geesje , grietje( mijn moeder) en fennechien de laatste heeft hij nooit gezien, Hij is tewerk gesteld in duitsland en eerst ook braaf gegaan, tijdens zijn verlof echter niet teruggekeerd en vandaar dus gearresteerd en op transport naar kamp amersfoort gezet, vandaar uit is hij naar kamp zoschen gegaan en daar overleden op 17-11-1944. Wat ik van hem weet heb ik uit het boek "namen op de steen' een boek over de oorlogsslachtoffers van gieten. verder weet ik nog dat hij communist was en een van zijn favoriete uitspraken was mussert aan de kant stalin aan de wand.
wat ik nu zo graag wil weten Hoe was hij, Hoe hield hij zich in het kamp wien kan zich nog iets van hem herrinneren?
sonja | zaterdag 19 mei 2007, 14:44
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »