Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 142 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Fijn dat we als kinderen van de Merwede gijzelaars zoveel inspraak hebben mogen geven voor het monument wat nu eindelijk komt in de gemeentes Sliedrecht, Hardinxveld en Altena. Het is verrassend mooi en doet recht aan deze mannen. Ik zou willen dat onze vaders dit hadden kunnen meemaken. Bedankt gemeentes en ook dank aan de kunstenaar die er zoveel beeld en gevoel aan heeft gegeven
M. Egas | donderdag 5 maart 2020, 23:30
Beste Anja, op maandag 13 januari 2020 heb ik je lezing bijgewoond over de "Merwedegijzelaars" in Dordrecht. De passages over het trauma van je vader en de gevolgen voor zijn kinderen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Voor jouw openhartigheid over jouw systemisch werk wil ik je hierbij bedanken. Nico Bor
Nico Bor | donderdag 30 januari 2020, 17:47
op de basisschool van onze kleindochter mocht ik een geschiedenisles geven over WOII aan groep 8. Het maakte deel uit van een project bedoeld als voorbereiding op de middelbare school. Verdeeld over drie groepjes van 12 leerlingen ging het in de drie lessen over “Een dag uit het leven van een gevangene in Kamp Amersfoort.”

En toen was er dat meisje dat zei “ meneer, mijn overgrootvader heeft in kamp Amersfoort gezeten.” Hij werd gevangen genomen op weg naar de Dordtse Biesbosch. De link naar de Merwedegijzelaars was snel gelegd. Op die 16e mei 1944 werd Cornelis Paans, slachtoffer van een vergeldingsrazzia, naar Kamp Amersfoort afgevoerd. Hij kreeg daar de gebruikelijke slechte behandeling en net genoeg eten om niet dood te gaan. Paans was vanaf dat moment gevangene nummer 1065. Op 7 juli werd hij met een groep andere gevangenen op transport gezet naar een kamp in Duitsland, De Kippe. Hij overleefde de verschrikkingen van zijn gevangenschap en keerde in 1945 terug maar huis. Toen begon voor hem het overleven.

Na afloop van de les mocht ik haar werkstuk in zien, over Anne Frank. Maar het laatste hoofdstuk was voor Cornelis Paans. Een eerbetoon voor háár overgrootvader. Hij overleed in 1995.
Ik heb het boek Helsluis besteld. Binnenkort ga ik het haar brengen ala dank voor het delen van haar verhaal.

Harry de Jonge
Harry de Jonge | dinsdag 23 juli 2019, 10:31
Beste Anja,
Mijn naam is Pieter van Wijngaarden uit Papendrecht. Ik ben bezig met het schrijven van een boek over de Tweede Wereldoorlog in Papendrecht. Het is de bedoeling dat het in mei 2020 gereed is. Ik ben op je website geattendeerd door Elma Vergeer omdat ik vragen had over haar vader Jan Vergeer die samen met IJzerman uit Papendrecht tot de groep Merwedegijzelaars behoorden.
Mijn vraag is eigenlijk of ik van je site gebruik mag maken voor het samenstellen van een hoofdstuk over de Merwedegijzelaars. Uiteraard met bronvermelding. Zijn er behalve deze twee nog meer Papendrechters die tot deze groep behoorden?

Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Pieter van Wijngaarden

mail: elviravanwijngaarden@gmail.com

tel: 06-25033699
Pieter van Wijngaarden | zondag 5 mei 2019, 15:20
Anja wat een waardig en bijzondere herdenking vandaag in Amersfoort, mooi gesproken en een goed beeld van de situatie toen. Mijn vader Pleun den Uil 02-08-1924 ( paulus potterstraat) was een van hun en ik kan mij herinneren dat wij begin 1960 nog de barakken hebben gezien waar hij zat! Indrukwekkend het verhaal van jou vader! Mooi om het so te delen en levend te houden. Mvrgr. Jan den Uil Bergschenhoek
Jan den uil | vrijdag 19 april 2019, 17:42
Hallo,

Mijn naam is Jan Brouwer uit Hattem. Mijn grootvader Harm Brouwer uit Nieuwleusen ov.(gem. Dalfsen) heeft vermoedelijk samen met vele merwedegijzelaars als gevangene werk verricht in kamp Walbeck
(codenaam gazelle?) uit de verhalen beschreef hij (bij leven) het slaapadres boven het café. Hij is op dezelfde datum op transport gegaan vanuit Amersfoort als ik lees in de verslagen op deze site
Helaas vertelde mijn grootvader verder weinig van de werk/leef omstandigheden. na het overlijden ben ik in bezit gekomen van wat persoonlijke zaken met daarin schijfjes met een registratienummer, enkele namen op papier-snippers, een kort reisverslag van de terugreis etc. Ook is er enige correspondentie met NL. Graag zou ik in contact komen met mensen die me iets meer kunnen vertellen. Graag wil ik het verhaal van opa levend houden. wie zou me meer kunnen vertellen?
Jan Brouwer | woensdag 6 maart 2019, 16:44
Gisteren 17 mei heb ik met mijn vrouw het gedenkteken Pulgar in Lippendorf bezocht. Om daar te staan deed mij heel veel het is toch een deel van je geschiedenis. We mogen dit niet vergeten.
Bas Paans | vrijdag 18 mei 2018, 10:08
Dag Anja,
Vandaag de herdenking in de grote kerk te Sliedrecht bijgewoond. Wat indrukwekkend, de aanwezigheid van de kinderen van de basisscholen (gr. 7 en 8), het voorlezen uit het boekje over de gebeurtenis bij de Helsluis hetgeen de aanleiding was voor de razzia.
De toespraak van dhr. Mijnster, van jou en de burgemeester.
Daarna de kranslegging door dhr. Mijnster,wat een 'krachtige' persoon.
Ik hoop van harte dat de aanwezige kinderen hier nog lang aan zullen denken en het later ook zullen doorvertellen.
hartelijke groet,
Dick de Bruin
Dick de Bruin | woensdag 16 mei 2018, 23:43
Beste Anja,
Vandaag 28-04-2018 is een struikelsteen geplaatst voor mijn overleden oom Pieter van Hemert. Wij waren met een aantal familieleden en de laatst levende broer van Pieter bij deze plechtigheid aanwezig. Wij vonden het een indrukwekkende bijeenkomst waarbij ik als naamgenoot van mijn overleden oom een roos mocht leggen bij deze gedenksteen. Ik wil jouw en de organisatie bedanken voor deze mooie en plechtige bijeenkomst en het levend houden van de herinnering aan de in 1944 weggevoerde onschuldige mensen naar de werkkampen in Duitsland.
Met vriendelijke groet
Piet van Hemert
Scherpenisse
Piet van Hemert | zaterdag 28 april 2018, 18:59
Nu de herdenking op televisie te zien is geweest, ga het verhaal van de merwedegijzelaars steeds meer voor mij leven. De jonge jaren van mijn vader in de oorlog worden steeds duidelijker.
Aart Blokland | vrijdag 20 april 2018, 09:20
Namens de leerlingen van groep 7 en 8 van onze school wil ik jullie bedanken voor het prachtige boek "Helsluis".
We zullen er in de lessen veel aandacht aan besteden.

Mvg
Ed de Groot
OBS Henri Dunant
Sliedrecht
Ed de Groot | vrijdag 13 april 2018, 08:38
Ik ben op zoek naar het boek "Aanslag en represaille" van Harm Reinders. Onvindbaar tot nu toe. Is hier iemand die het te koop heeft?
Lenaerts | donderdag 23 november 2017, 18:37
Ik wil het boek over de merwedegijzelaars kun iemand mijn dat zeg
Toosbroere | vrijdag 2 juni 2017, 20:00
Ook mijn vader staat op de namenlijst, Arie Koorevaar en Cees de Ruyter en oom van mij, van mijn oom heb ik altijd geweten dat hij in diverse kampen heeft gezeten, dit kwam door zijn Longziekte.
Mijn vader heeft nooit verteld wat hij heeft gezien of beleefd in kamp Amersfoort, of hoelang hij er heeft gezeten, ik lees nu dat hij een van de mannen is geweest die vrijgelaten zijn na ongeveer en maand.
Ik had graag nog met hem hier over willen praten.
Trudy van Beuzekom Koorevaar | donderdag 21 mei 2015, 23:06
Hallo, mijn Oom Gretinus Weggen heeft in kamp Kippe gezeten..
Hij was niet van de merwedegijzelaars.
Ben al vaker op zoek geweest voor meer informatie.
Met weinig resultaat totdat ik op deze site kwam.
En ik op de allerlaatste foto zijn naam zag staan.
1 mei 1945 overleden.
Ik zou zo graag meer informatie willen over zijn verblijf daar en waar hij
tenslotte aan is overleden.
Ik hoop dat er nog mensen zijn die mij hier meer over kunnen vertellen.
met vriendelijke groet Dietha
dietha staal | dinsdag 10 februari 2015, 10:44
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »