Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 140 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Anja,
Ik moet iets corrigeren over wat ik over mijn vader heb geschreven.
Hij had zich nl. niet verstopt in de uiterwaarden, maar achter de Wiel achter zijn ouderlijk huis in een greppel en was vanaf de dijk te zien. Ik denk dat pa enige zaken door elkaar gehaald heeft. Ook het verhaal over de neger is vreemd, daar het amerikaanse leger in de tweede WO alleen blanken onder de wapens had. Negers werden alleen ingezet bij de genie. Hij heeft dit wel verteld en het zou kunnen omdat hij zei dat die man dolgedraaid was.
m.egas | dinsdag 10 mei 2011, 11:55
OPROEP voor informatie over PIETER HARKEMA en PIETER ROELOF HARKEMA

Als u dit bericht leest en informatie mocht hebben over de werkzaamheden en de levensloop van vader Pieter Roelof Harkema (geboren 1992) en zoon Pieter Harkema (geboren 1920)dan zou ik het zeer op prijs stellen als u mij die informatie zou kunnen aanreiken.
Op dit moment stel ik een boek samen over het leven van Pieter Roelof Harkema, die in de periode tussen 1937 en 1945 in Sliedrecht heeft gewoond. Vader en zoon Harkema zijn beide opgepakt tijdens de razzia van mei 1944 in Sliedrecht. Zoon Pieter is afgevoerd naar Duitsland en daar vermoord. Vader Oieter Roelof heeft maandenlang vastgezeten in kamp Vught maar heeft de oorlog overleefd.
Tijdens de periode dat Pieter Roelof Harkema woonde in Sliedrecht was hij bestuurder van de Baggeraarsbond, onderdeel van de Centrale Bond van Transportarbeiders.
Na de oorlog heeft hij nog vele jaren gewerkt als inspecteur voor Het Parool in het Noorden des lands waar hij ook vandaan komt.

Wilt u uw reacties sturen naar mijn mailadres± eisse.kalk@planet.nl

bij voorbaat hartelijk dank

Eisse Kalk.
EISSE KALK | woensdag 12 januari 2011, 15:36
In 2006 ontving ik van een oom en tante, voor mij tot dan toe onbekende, documenten en informatie uit een goed bewaard familiearchief over mijn (in 1999 overleden) vader en grootvader. Grootvader stierf als dwangarbeider onder kommervolle omstandigheden in Bramsche in december 1944. Hij was pas 49 jaar. Mijn vader, toen een jongen van amper 19 jaar, was een aantal maanden eerder naar Braunschweig in Duitsland afgevoerd. Daar, 250 km van zijn vader verwijderd, moest hij voor de Duitsers puinruimen en lijken afvoeren van, bij bombardementen omgekomen, Duitse burgers. In 2008 had ik tijd en gelegenheid deze documenten en foto’s uit de oorlogsjaren grondig te bestuderen. Na aanvullend literatuuronderzoek en research bij relevante archieven reconstrueerde ik de omstandigheden waaronder mijn vader en grootvader hebben moeten leven in dat laatste oorlogsjaar. E.e.a. heeft geresulteerd in mijn manuscript: “De toekomst heeft een lang verleden”, een biografie van twee Hilversumse dwangarbeiders in nazi-Duitsland 1944-45. U kunt dit manuscript ondersteunen door inschrijving als supporter op www.schrijversmarkt.nl en het een of meer punten à 5 euro toe te kennen, die dan garant staan voor een of meer gratis exemplaren met daarin uw naam bij het behalen van 250 supporters.
Els Kiewik-Peters | dinsdag 24 augustus 2010, 18:42
Vrijwel op hetzelfde moment, dat ik het boekje over de Merwedegijzelaars in huis kreeg, las ik het overlijden van één van hen: Maarten Kraayeveld.
Ik groeide op in hetzelfde dorp, waar hij destijds woonde (Kinderdijk)
en was bijna een buurjongen. Hij werkte bij het bedrijf, waar ook mijn
vader werkte en mede daardoor moet ik daarvan nog ergens foto's hebben. Later onmoette ik Maarten weer in Sliedrecht.
Dat hij tot de Merwedegijzelaars behoorde, vertelde hij niet.
Ik zal hem blijven herinneren als een fijne vent.

Het boekje over de gijzelaars is aanleiding geweest om deze site te bezoeken. Die zal ik voortaan zeker aanbevelen aan degenen, die voor dit onderwerp interesse hebben!

Het is goed, om dit onderwerp in de belangstelling en het meeleven te houden:
"Bedenk, dat wat gisteren gebeurde heden en morgen opnieuw kan gebeuren. Bescherm het en wees waakzaam."
Roel van Kleef | woensdag 18 augustus 2010, 20:42
This is the first time I have become aware of this monument, as provided by Kees van der Sluijs, of Sliedrevht. We emigrated in 1950, when I was ten. But as I sit here in my comfortable chair in a wonderful country, I will NEVER forget the sacrifices so many made. I am here because they were there. One, Johan Brand, may have been a member of my mother's, family. (Pietertje Lijntje Brand) Whether he was, or was not, does not matter. To those of us who survived and after the war, thrived, WE WILL REMEMBER THEM.
Kees Hansum | dinsdag 17 augustus 2010, 05:42
Na aanleiding van je mail, ben ik meteen gaan kijken op je vernieuwde website. Geweldig, zoals dit allemaal in korte tijd is gerealiseerd. Heel erg professioneel, een hele aanwinst...

Eddy
Eddy van der Pluijm | zaterdag 8 mei 2010, 13:13
Is het mogelijk mij iets meer te vertellen over Johan Kamp, waar hij geboren is en later woonde. Wie waren zijn ouders.
met vriendelijke groeten.
J.M.Selders- Kamp
J.M.Selders- Kamp | dinsdag 4 mei 2010, 10:03
Mijn opa Arie Blokland was 1 van de gijzelaars. Ik weet niet veel over wat hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Is er misschien iemand die (bijvoorbeeld) samen met hem gevangen heeft gezeten en mij wat meer kan vertellen?
Cobi Klein | zondag 25 april 2010, 15:53
Goedenavond Anja; wij hebben je Boekje Merwedegijzelaars gekocht,
en gelezen. Onze complimenten voor de duidelijke uiteenzetting
van genoemde geschiedenis,en de integere beschrijving van de feiten.
Ook zijn onze kinderen nu geintereseerd,en begrijpen de historie hierdoor beter,dan wij het ooit hadden kunnen vertellen.
We zullen het kopen van jou boekje aanraden aan de overige Familieleden. Bedankt voor je inzet voor deze geschiedenis.

M.V.G. Wil en Henk de Kluijver.
Wil en Henk de Kluijver | zaterdag 24 april 2010, 20:12
Hallo Anja,

Wat fijn dat je bij mijn ouders op bezoek bent geweest en hen het boekje hebt overhandigd.
Dit bezoek van jou heeft onze vader erg goed gedaan,maar ook voor onze moeder was dit van veel betekenis,net als voor ons als kinderen.
Deze dag was voor ons net zo " mooi " als de 19 april herdenkingen in kamp Amersfoort waar wij altijd naar toegingen wat helaas niet meer mogeloijk is met onze vader.
Wij willen je nogmaals hartelijk bedanken voor deze "mooie middag".
Piet Kramer | zondag 18 april 2010, 12:58
Ik heb op wikipedia merwedegijzelaars de volgende tekst geplaatst.
Aanvullingen of verbeteringen zijn welkom

Profetie Ds.Joh.van der Poel :

Het boek, Dwars door lood en dood, van schrijver Rik Valkenburg, beschrijft een gedeelte van deze bewogen geschiedenis vanuit Giessendam. 17 Jongens die bij deze Razzia werden opgepakt behoorde tot de Oud Gereformeerde Gemeente van Giessendam. Ds.Johannes van der Poel predikant in oorlogstijd van dit Merwededorp, profeteerde vanaf de kansel in een emotionele kerkdienst, dat al zijn jongens terug zouden komen. En, ze kwamen alle 17 terug. Eerst 16, Valkenburg beschrijft hoe dat toen Van der Poel bepaald werd bij ( zoals men dat in die kringen noemt ).... Hij maakt op hun gebeden gans Israel eens vrij....( Een regel uit de berijmde Psalm 130 ). Van der Poel onderstreepte opnieuw zijn gedaane uitspraken, en enkele weken later kwam ook het 17e schaapje van de kudde behouden thuis.
Martinus | zaterdag 17 april 2010, 04:06
We hebben als groep 7 genoten van uw verhalen over de Merwedegijzelaars, u wist er ook erg veel van. Bedankt en de groetjes van groep 7 obs Henri Dunant Sliedrecht
Peter Stuy | donderdag 8 april 2010, 07:48
Ik vond het erg leuk dat u informatie gaf over de Merwedegijzelaars in onze klas. Ik vind het knap dat u zoveel informatie hierover hebt opgezocht.
Merel de Jong | maandag 29 maart 2010, 15:44
Zaterdag 27-03-2010. Een heel bijzondere dag was het vandaag. Een dag die ik persoonlijk niet snel zal vergeten. Vandaag brachten de families/nabestaanden, alsmede ook twee oud gijzelaars (de heren Braanker & van Lopik) een bezoek aan het voormalige (concetratie) kamp Amersfoort(P.D.A). Een zoals gezegd bijzondere dag, die op een zondagmiddag in September, na het bezoek van Anja en haar dochter, tot stand kwam. Die zondagmiddag in September 2009 kwam een heel warm contact tot stand, die ik nog heel lang zal blijven koesteren, gevolgd dus door deze mooie zaterdag in Maart. Ik hoop voor allen die aanwezig waren dat het voor hen ook een dag is geweest die men niet snel zal vergeten. Weer een aantal mensen mogen spreken, waarvan ik van 1 mevrouw nog achter haar naam probeer te komen in verband met het verhaal over Braunschweig wat ze vertelde. Ik vertelde toen over een oud gevangene van kamp Amersfoort, die ik onlangs aan de telefoon heb gesproken, die daar ook heeft gezeten en die nog over heel veel materiaal en informatie beschikt. Misschien dat ik via hem die mevrouw nog meer over die tijd in Braunschweig kan laten weten. Ik moet hem nog terugbellen(09-04-2010) voor een afspraak betreffende een interview met hem, maar dat staat op mijn lijstje van dingen nog te doen. Dus mocht deze mevrouw dit berichtje lezen, neem dan of contact op met Anja, maar rechtstreeks met mij mag ook. Anja heeft mijn e-mail gegevens.

Voor mij persoonlijk was dit weer een moment uit mijn leven die me altijd bij zal blijven en ik hoop dat allen die aanwezig waren vandaag nog eens terug zullen komen. De koffie/thee zal ook dan weer klaarstaan.

Hartelijke groet aan allen en speciaal voor jou Anja, voor de geweldig georganiseerde dag. Petje af voor jou...

Eddy van der Pluijm
Eddy van der Pluijm | zaterdag 27 maart 2010, 19:47
Ik was vandaag 16 december in Harderwijk bij mijn zuster toen ik hoorde van deze web.Thuis gekomen en hem geopend. Geweldig mooi werk wat is verricht. Ik was 10 jaar oud toen mijn grotere broer door deze razia werd meegenomen. Ik weet het als de dag van gisteren.Zijn roep naam was Kees. (C.G.Holleman) Ik weet dat hij toch ook na een poosje weer thuis kwam met een kaal hoofd.Uit simpatie ging ik ook direkt naar de kapper en ging mijn haar er af scheren. Zodoende hadden wij samen een kaal hoofd. Hij was dacht ik kreupel toen hij thuis kwam. Hij was inderdaad bakker. Daar zit ook nog een verhaal aan vast. Hij werkte bij bakker Gouderiaan in Papendrecht.Reed meestal met een transport fiets. Dat is een fiets met een bagagedrager voor op een heren fiets.Dat werd genoemd een transportfiets. Daar stond voor op een grote vierkante mand waar het brood in werd vervoerd om het bij de klanten te bezorgen.Vlak na de oorlog kwam hij zeer snel aangefietst met deze transportfiets met brood er in, gooide die bij ons thuis tegen de muur ,pakte een andere normale fiets van huis weg en smeerde hem heel snel weg. Ik begreep het niet wat er was en mijn moeder en vader ook niet.Wij woonde aan de dijk D 111 . Na een poosje kwam er een motorfiets lang van de politie van der Jacht van Baanhoek te sliedrecht, met daar op mijn broer Kees en nog een persoon. Wat was nu het geval? Toen hij die bewuste dag op de dijk reed bij baanhoek om zijn brood weg te brengen ,zag hij een persoon die hem goed opviel en die hem deed herinneren aan het kamp Amersfoort. Het was een beul van dat kamp die met een fiets op de dijk fietste. En omdat hij met de transportfiets niet zo hard kon fietsen heeft hij deze toen omgewisseld voor een fiets die hem sneller leek om die beul te pakken. Dat is hem gelukt en hem bij de politie afgeleverd. Dus op die motorfiets van de Diender van derJacht zat die beul in de zijspan.Dit is mij altijd bijgebleven.Naam van die beul is mij ontglipt Mijn broer Kees is dus teruggekomen.De dag dat het laatste transport uit Amersfoort vertrok. Mijn broer is overleden 21-11-1997. Als er foto`s zijn zal ik die terzijnertijd opsturen of mailen.
p.j.holleman | woensdag 16 december 2009, 22:18
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »