Nieuws
Zoeken naar levensverhalen op Oorlogslevens.nl
Wat heeft mijn familie meegemaakt in de oorlog?
Dat is vanaf nu terug te vinden op Oorlogslevens.nl: het startpunt voor onderzoek naar de persoonlijke geschiedenissen van WO2-ooggetuigen. Niet eerder zijn vanuit een grote hoeveelheid verspreide bronnen, de persoonlijke verhalen van mensen tijdens de oorlog zichtbaar gemaakt. Ook de website merwedegijzelaars.nl is één van de aangesloten bronnen.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en steeds minder mensen kunnen er uit eigen ervaring over vertellen. Bronnen zijn daarom onmisbaar om de verhalen van de oorlog blijvend zichtbaar te maken. Informatie over levensgebeurtenissen in oorlogstijd is echter verspreid over databestanden en archiefcollecties in binnen- en buitenland. Oorlogslevens.nl verzamelt deze bronnen op persoonlijke tijdlijnen en vormt zo het startpunt voor onderzoek naar personen in de Tweede Wereldoorlog.
In Oorlogslevens.nl zijn een miljoen namen, uit zo’n twintig verschillende collecties en databases door slimme algoritmes met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn gegevens die over dezelfde persoon gaan, aan elkaar verbonden. Zo zijn de levens van bijna 300.000 oorlogsgetuigen gereconstrueerd. Het gaat om oorlogsbetrokkenen - nu alleen nog slachtoffers - die tijdens of na de oorlog zijn overleden. Denk daarbij aan gevangenen in (concentratie)kampen en gevangenissen, slachtoffers van bombardementen, tewerkgestelden, verzetsstrijders, militairen, Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers.
Oorlogslevens.nl is permanent in ontwikkeling. Dat betekent dat het niet blijft bij de 300.000 verhalen die nu al beschikbaar zijn. Er wordt continu gewerkt aan verbeterde vindbaarheid van informatie over personen. Tijdlijnen worden verder verdiept door nieuw beschikbare bronnen toe te voegen. Dat gebeurt onder meer door het actief ontsluiten van collecties en archieven met vrijwilligers, waarbij informatie wordt overgetypt en zo digitaal doorzoekbaar wordt gemaakt.
Oorlogslevens.nl is een zoekdienst van Netwerk Oorlogsbronnen in samenwerking met haar partners, en is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van VWS, Mondriaan Fonds en Vfonds. Netwerk Oorlogsbronnen - een samenwerkingsverband van zo’n honderd WO2- bron beherende organisaties - heeft tot doel fysiek verspreide bronnen digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken
Richard van der Koppel heeft de eer het monument voor de Merwedegijzelaars te realiseren
Het was spannend, maar de herkenning van de nabestaanden in het ontwerp, gaf de doorslag. Richard van der Koppel gaat daarom het monument voor de Merwedegijzelaars realiseren. Donderdag 6 februari presenteerden 3 kunstenaars hun ontwerp aan de commissie. De commissie, bestaande uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités, waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën.
’Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp.’ aldus de commissie.
Het was een spannende race om tot het winnende ontwerp te komen In januari werden uit 14 inzendingen 3 kunstenaars gekozen die een ontwerp hebben gemaakt voor het monument. De kunstenaars van deze ontwerpen kregen donderdag 6 februari de kans om hun ontwerp te presenteren. Het monument wordt bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in 3 delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is. De 3 monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht. De 3 ontwerpen waren ieder voor zich bijzonder, waardoor het voor de jury een lastige keuze was.
De onthulling van het monument vindt plaats op 16 mei 2020, op verschillende plekken in de drie gemeenten.
Drie kunstenaars nog in de race om het monument voor de Merwedegijzelaars te ontwerpen
Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of 3 monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in mei 1944.
In november 2019 is een oproep gedaan aan kunstenaars om hun interesse uit te spreken voor de opdracht het monument te ontwerpen. Er zijn 14 inzendingen binnengekomen. Woensdag 8 januari kwamen de initiatiefnemers bij elkaar in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam om de inzendingen te beoordelen. Hieruit zijn 3 kunstenaars geselecteerd.
De 3 geselecteerde kunstenaars zijn nu uitgenodigd een ontwerp te maken voor het monument (of de 3 monumenten) en dat te presenteren. Op basis daarvan maken de initiatiefnemers op donderdag 6 februari de definitieve keuze bekend welke kunstenaar het monument gaat realiseren. De monumenten worden op 4 mei van dit jaar onthuld.
Kunstenaars gezocht voor monument(en) Merwedegijzelaars
Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of worden er drie monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in mei 1944.
De werkgroep die dit project begeleidt nodigt kunstenaars van harte uit te laten weten belangstelling te hebben om het monument voor de Merwedegijzelaars te maken in de openbare ruimte van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena.
Tot 6 januari 2020 9.00 uur kunnen kunstenaars laten weten interesse te hebben om de kunstwerken te maken. Het is de bedoeling dat het kunstwerkt voor 4 mei 2020 gereed is.
U leest alle informatie in het onderstaande persbericht.
Toespraak helden/slachtoffers bij herdenking 75 jaar Liniecrossers
Zaterdag 16 november 2019 vond in Sliedrecht een speciale herdenkingsdag plaats voor de Liniecrossers in het kader van 75 jaar bevrijding. Door Ab van Gool, bestuurslid van de Stichting Liniecrossers, was ik gevraagd deze dag ook een toespraak te houden. Van enkele verzetsmannen die tot de latere groep Liniecrossers zijn gaan behoren, is het namelijk een publiek geheim dat ze betrokken zijn geweest bij de aanslag bij de Helsluis die op 16 mei 1944 tot de Merwederazzia leidde.
Het verzoek een toespraak te verzorgen getuigt van respect en realiteitszin, waar ik Ab van Gool en de Stchting Liniecrossers meer dan dankbaar voor ben. In mijn toespraak probeer ik heldendaden in perspectief te plaatsen en nodig ik mensen uit tot reflectie op de dilemma's die in een oorlog spelen. U kunt de toespraak hier terugzien.
In het decembernummer van De Groene Baret, magazine voor (oud-)commando's, is hieraan een groot artikel gewijd.