Nieuws
Emotionele uitreiking jubileumboek aan kamp Amersfoort
Een delegatie van schakers uit Sliedrecht en Dordrecht heeft op zaterdag 26 februari kamp Amersfoort bezocht. Bestuursleden van schaakclub Sliedrecht hebben tijdens een plechtigheid een exemplaar van het jubileumboek aan de directeur van het kamp, Harry Ruijs, overhandigd. In het jubileumboek, 'De kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010', is een hoofdstuk besteed aan twee schakers, die op 16 mei 1944 werden weggevoerd naar kamp Amersfoort. Het verhaal speelde met name in de donkere oorlogsjaren van 1944 en is opgenomen in het jubileumboek 75 jaar Sliedrecht om de oorlog niet te vergeten. Om een verbinding te maken met het verhaal van toen en de schaaksport speelden familieleden van twee kampbewoners van toen (Bas van der Starre en Piet C. Parel) een symbolische schaakpartij. Anja van der Starre de dochter van Bas van der Starre en Arlo van Holstein, de kleinzoon van P.C. Parel kregen als secondanten de ereleden van Schaakvereniging Sliedrecht, Jan Veenis en Jerry van Rekom. Natuurlijk eindigde de partij onder de wachttoren van het kamp in remise.
De directie van het kamp was blij met de komst van de schaakdelegatie. Kamp Amersfoort probeert altijd de persoonlijke ervaringen van kampbewoners zo compleet mogelijk te maken om een zo zuiver mogelijk beeld te geven van de verschrikkingen van toen. In het schaakboek staan twee verhalen over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in 1944 vanaf de razzia in Sliedrecht door de Duitsers. Twee leden (P.C. Parel en B. van der Starre) van de Sliedrechtse schaakvereniging kwamen in Kamp Amersfoort terecht.
Hans Berrevoets had het tijdens de uitreiking over herdenken en vieren, zoals dat op 4 en 5 mei gebeurt. Schaakvereniging Sliedrecht herdacht op 26 februari 2011 hetgeen in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en op 5 maart viert de vereniging feest vanwege het 75-jarig bestaan. Anja van der Starre vertelde dat de vriendschap die in het kamp ontstond tussen haar vader en P.C. Parel van enorm belang is geweest voor het verdere leven van haar vader. Auteur Jerry van Rekom gaf aan welke betekenis P.C. Parel had voor Schaakvereniging Sliedrecht en dat hij ontzettend blij was met de twee verhalen uit 1944, die het jubileumboek extra cachêt hebben gegeven. Hij bevestigde ook dat met het hoofdstuk de herinnering aan hetgeen gebeurd is in kamp Amersfoort zo levend blijft.
De delegatie schakers kreeg vervolgens een rondleiding door het kamp en stond vooral even stil bij de Stenen Man.
26 februari: overhandiging schaakboek in Kamp Amersfoort
Het boek ‘De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010’ is een groot succes. Het heeft onder meer geleid tot contacten met Kamp Amersfoort. De directie van het kamp heeft belangstelling getoond, omdat in het boek twee prachtige verhalen staan over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in 1944 vanaf de razzia in Sliedrecht door de Duitsers en hetgeen twee leden (P.C. Parel en B. van der Starre) van de Sliedrechtse schaakvereniging in Kamp Amersfoort hebben meegemaakt. Op zaterdag 26 februari 2011 gaan we daarom uit respect voor de mensen uit het verleden naar Kamp Amersfoort in de bossen waar eens zoveel leed werd geleden. De schakers hebben daar bij stil willen staan in het boek en door het boek daar te brengen willen ze de sporen van de geschiedenis naar het heden doortrekken. Opdat we niet vergeten.
Dankzij Anja van der Starre en P.C. Parel zijn de verhalen in het boek tot stand gekomen. Anja heeft de belevenissen van haar vader Bas beschreven, terwijl P.C. Parel aan het eind van zijn leven ook wat pagina’s heeft geschreven over de zware tijd in het kamp. De Schaakvereniging Sliedrecht wil het overhandigen van het boek niet zomaar even doen. Ze wil iedereen de gelegenheid geven om de overhandiging in het kamp bij te wonen, waarbij in overleg met Kamp Amersfoort een gedenkwaardig programma is samengesteld.
11.00 - 11.30 uur: ontvangst met koffie in Kamp Amersfoort
11.30 - 12.00 uur: het officiële gedeelte met welkomstwoord door Harry Ruijs (directie Kamp Amersfoort) + overhandiging boekwerken door bestuursleden van Schaakvereniging Sliedrecht + symbolische schaakpartij tussen familieleden van Piet Parel en Bas van der Starre
12.15 - 13.15 uur: rondleiding door kamp voor belangstellenden
Bij deze nodigt het bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht alle schaakvrienden uit de regio, alsmede ook andere belangstellenden, uit om deze gedenkwaardige gebeurtenis bij te wonen. De enige kosten die aan het uitje zit verbonden zijn de lunchkosten, die we niet hoger inschatten dan € 20,-. (Nabestaanden van) Merwedegijzelaars kunnen zich aanmelden via Anja van der Starre. Natuurlijk hoopt het bestuur - en medeorganisator Anja van der Starre namens De Merwedegijzelaars - op een mooie opkomst.
Plaats een zoekopdracht bij het ITS in Bad Arolsen!
Nabestaanden van oorlogsslachtoffers kunnen bij het ITS (International Tracing Service) in Bad Arolsen in Duitsland een zoekaanvraag indienen voor meer informatie over het betreffende familielid. De medewerkers gaan dan in de archieven op zoek naar eventueel beschikbare documenten. Op 7 juni jl. heb ik via de website van het ITS een dergelijk verzoek gedaan. Vandaag ontving ik per post kopieën van documenten van mijn vader, die te maken hebben met zijn gevangenschap en tewerkstelling bij Büssing Flumo (Flugzeugmotorenwerke) te Braunschweig. Zeer de moeite waard, daar ik geen idee had van het bestaan van dergelijke documenten. Een tip voor iedereen die op zoek is naar mogelijke sporen.
Website vernieuwd!
De website van de Merwedegijzelaars is vernieuwd! Trouwe bezoekers viel het vast al op: het ‘gezicht’ van het digitale monument heeft een facelift gekregen. Hoewel de oude site op zich prima voldeed, werd het na ruim vier jaar (de website is 5 december 2005 online gegaan) tijd wat (technische) moderniseringen door te voeren en ook de vormgeving is hierin meegenomen. Er zijn diverse zichtbare en niet zichtbare wijzigingen. Zeer welkome en gebruikersvriendelijke verbeteringen zijn, dat foto’s direct als thumbnail op de pagina’s getoond worden en dat er daarnaast simpeler (met een zoekveld) naar informatie op de site gezocht kan worden.
Mijn dank gaat uit naar webmaster Bert Hekman, die alle veranderingen netjes en snel heeft doorgevoerd. Het ziet er naar mijn mening strak en overzichtelijk uit. Ik hoop dat u er net zo enthousiast over bent als ik!
Demi en Sharona maken gedicht over Merwedegijzelaars
In het kader van 65 jaar bevrijding heeft de Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht in de vooravond van 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst droegen vier basisschoolleerlingen een door hun gemaakt gedicht voor. Hiertoe was door het Comité 4 en 5 mei in het voorjaar een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder leerlingen van de groepen 7 en 8. De winnende gedichten waren Ik wil vrede van Rosanne Bakker (Oranje Nassauschool), Oorlog van Inge van Wijk (Prins Willem Alexanderschool) en Merwedegijzelaars van Demi Vermeulen en Sharona Niesert (Henri Dunantschool).