Nieuws

Wel/niet opgepakt - snel vrijgelaten

De heer Albertus Ambachtsheer uit Hardinxveld heeft enige tijd op de namenlijst gestaan van deze site. Het was echter onzeker of hij wel bij de razzia van 16 mei 1944 was opgepakt. Via de Stichting Hart voor Kamp Amersfoort bereikte mij de informatie dat de heer Ambachtsheer vermoedelijk in oktober 1944 gearresteerd is. In 1948 is er 3x een bericht (zie onder Foto's --> Overigen) geplaatst in het blad Appèl (in februari, maart en april). De heer Ambachtsheer is volgens informatie van de Oorlogsgravenstichting op 20 maart 1945 te Duitsland overleden en is begraven in Dachau.


Andere namen die wel circuleren in archieven zijn die van Arie Bot(h), Karel van Hartingsvelt en Willem Kamsteeg. Deze namen komen echter niet voor op de transportlijst van 7 juli van Kamp Amersfoort naar Duitsland.

Opgepakt en weer vrijgelaten
Tijdens de razzia werden op het station van Hardinxveld ook de heren Jan Ames en Wim van Eck uit Leerdam staande gehouden. Beiden werden echter dezelfde dag nog vrijgelaten. Jan Ames was vermoedelijk in het bezit van goede vervalste papieren en Wim van Eck werd op vrije voeten gesteld wegens vermeende dyfterie. De namen van beide heren vindt u vanwege de snelle invrijheidsstelling niet terug in de namenlijst op deze site.

Anja van der Starre | Maandag 4 December 2006, 20:26

Site Merwedegijzelaars operationeel

De site Merwedegijzelaars is per 4 december 2005 operationeel, met dank aan Cor Bart en Bert Hekman. Deze site is uiteraard (nog) niet volledig. De komende periode zal ik gebruiken om alle namen van de bij de razzia opgepakte mannen in te voeren. Heeft u nieuwe of aanvullende informatie, dan stel ik het bijzonder op prijs als u contact met mij opneemt.


In liefdevolle herinnering aan mijn vader,
Anja van der Starre
5 december 2005

Anja van der Starre | Maandag 5 December 2005, 14:10
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »